Izvor: Blic, 19.Apr.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ta moguća reč, izvini!

Možda, ipak, ima nade! Srbija i Hrvatska, ključni akteri jugoslovenske tragedije, najzad su dobile državnike koji umeju i hoće da se izvine.

Nedavna „isprika" hrvatskog predsednika Ive Josipovića narodu Bosne i Hercegovine zbog politike Hrvatske prema Bošnjacima tokom devedesetih, najnoviji je gest dobre volje koji vodi pomirenju balkanskih naroda.

Pre tri godine u emisiji na zagrebačkoj televiziji srpski predsednik Boris Tadić se u ime srpskog naroda izvinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građanima Hrvatske. Ne treba zaboraviti, da su 2003. godine „led probili" tadašnji predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji su u ime svojih država uputili izvinjenje za sva zla i štetu koje su građani dve zemlje činili jedni drugima. Godinu dana kasnije u Sarajevu se predsednik Srbije Boris Tadić izvinio svima „protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda!"

Kao onomad Tadića u Srbiji, tako su sada Josipovića u Hrvatskoj dočekali „na nož" zbog onoga što je rekao u Bosni, ali najbolju potvrdu da je bio u pravu, dobio je juče na obeležavanju proboja logoraša iz Jasenovca. Nekoliko hiljada okupljenih građana izviždalo je čelnike hrvatske vlade, Sabora i HDZ-a koji su osporavali Josipovićevo izvinjenje, dok su njega dočekali ovacijama.

Naravno, reči izvinjenja ne mogu biti amnestija za nepočinstva, ali su prva i neophodna stepenica na putu iskrenog i trajnog pomirenja. Narodi su to prepoznali, dobro je da su i političari postali spremni da tu tešku reč „izvini", prevale preko usana!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.