TV prenosi zasedanja Parlamenta

Izvor: RTS, 02.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV prenosi zasedanja Parlamenta

Šefovi poslaničkih klubova Skupštine Srbije i rukovodstvo RTS-a dogovorili se o osnivanju radne grupe koja će odlučiti o TV prenosima skupštinskog zasedanja.

Šefovi poslaničkih grupa Skupštine Srbije dogovorili su se sa rukovodstvom RTS-a da se do kraja nedelje formira radna grupa koja će odlučiti o načinu TV prenosa skupštinskog zasedanja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je nezadovoljstvo neodgovornim ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji rad Parlamenta uslovljavaju direktnim televizijskim prenosima na RTS-u.

"Podržavamo stav rukovodstva RTS-a da je zahtev za direktnim prenosima parlamentarnih zasedanja nezakonit i da predstavlja atak na autonomiju i osnovnu funkciju Javnog radiodifuznog servisa", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Danas formiranoj radnoj grupi poslanika, koja u roku od sedam dana treba da odluči o TV prenosima iz Parlamenta, poručujemo da nemaju ingerencije nad uređivakom politikom Javnog servisa, te da je Zakonom o radiodifuziji propisano da programi informativnog sadržaja moraju biti zaštićeni od bilo kakvog uticaja vlasti, političkih organizacija ili centara ekonomske moći, istaknuto je u saopštenju NUNS-a.

Kolegijum Radio-televizije Srbije izneo je podatke o posebnim troškovima Javnog servisa za 2008. godinu u kojima se precizira da troškovi RTS-a zbog direktnih prenosa sednica Skupštine u toj godini iznose 635.250 evra, a izgubljena marketinška dobit je 760.000 evra, što je ukupno 1.395.250 evra.

U januaru 2009. godine 74 sata direktnih prenosa zasedanja RTS je koštalo 83.000 evra, ne računajući izgubljenu marketinšku dobit.

Troškovi prenosa suđenja lideru SRS-a Vojislavu Šešelju tokom 2008. godine, za 97 dana u ukupnom trajanju od 263 sata, iznosili su 366.500 evra, dok je izgubljena marketinška dobit 445.000 evra.

Predlozi Radio-televizije Srbije Narodnoj skupštini Republke Srbije

Sastanku nije prisustvovao predstavnik LDP-a, a radikali su najavili da neće učestvovati u radu radne Grupe.

Posle razgovora, predsednica Parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da su šefovi poslaničkih klubova imali zanimljive predloge.

"Kompletan rad u Parlamentu nije uvek od takvog značaja da građani moraju u svakom momentu biti direktno obaveštavani o tome šta se u Parlamentu dešava", rekla je Dejanović i dodala da nemaju sve sednice isti značaj.

Radnom grupom predsedavaće sekretar Skupštine Veljko Odalović, a u sastavu grupe biće i predstavnik RTS-a.

Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić sastanak je ocenio kao zanimljiv i istakao da je zaključeno da TV prenosi moraju da postoje, a kako i na koji način, odlučiće radna grupa.

Rukovodstvo Javnog servisa predložilo je potpisivanje protokola o međusobnoj saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Radio-televizije Srbije koji bi podrazumevao i osnivanje posebnog parlamentarnog TV kanala uz podršku RTS-a, kada emisona tehnika u Srbiji pređe na digitalni standard.  

Takođe je predloženo da do formiranja radne grupe RTS prati važnija zasedanja u periodu od 10 do 14 časova.

U danima kada RTS ima unapred dogovorene obaveze zasedanja bi se emitovala odloženo ili bi se o njima izveštavalo u okviru jednočasovnih pregleda rada Skupštine koji bi uređivali predstavnici parlamentarnih stranaka.

Skupština Srbije RTS-u bi nadoknađivala troškove direktnih prenosa i snimaka uvećane za prosečnu izgubljenu marketinšku dobit, a taj prihod bi išao isključivo za proizvodnju deficitarnih programa - dečjeg, obrazovnog, dokumentarnog.

Kolegijum Radio-televizije Srbije naveo je da potpuno razume i godinama podržava nameru Skupštine da svoj rad učini javnim i dostupnim televizijskim gledaocima, ali smatra da se javnost rada Parlamenta ne obezbeđuje isključivo direktnim TV prenosima, niti se uključenim kamerama može uslovljavati rad najvišeg zakonodavnog tela Srbije.

Tijanić je šefovima poslaničkih grupa predočio da su tokom 2008. godine prenosi zasedanja Skupštine trajali 84 dana, to jest 562 sata, a da su ukupni troškovi RTS-a za prenose zasedanja u protekloj godini iznosili 1.395.250 evra.

Rejting prenosa skupštinskog zasedanja je izuzetno nizak, svega 2,6 odsto, dok je prosečna gledanost Dnevnika  17,5 odsto.

SRS ne pristaje na ukidanje direktnih prenosa

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da radikali nemaju nameru da pristanu na ukidanje direktnih prenosa Skupštine Srbije na RTS-u.

"Učinićemo sve da se direktni prenosi nastave", rekao je Todorović i dodao da radikali neće učestvovati u radnom telu koje će odlučivati o načinu televizijskog prenosa skupštinskih rasprava, ukazavši da to telo ne odlučuje o parlamentarnom kanalu.

"Za parlamentarni kanal sada nema tehničkih mogućnosti. Onog momenta kada budu omogućili direktan prenos sednica, nemamo ništa protiv kako će se to raditi", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina pokušava da ukine direktan prenos zasedanja Skupštine i tako opoziciji uskrati "jedinu mogućnost da govori".

SPS-JS: Obaveza RTS-a da obezbedi javnost rada Parlamenta

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija SPS-JS Branko Ružić najavio je da će radna grupa Parlamenta u narednih sedam do 10 dana izneti predlog za rešavanje problema prenosa skupštinskih sednica.

Prema njegovim rečima, poslanička grupa na čijem je čelu smatra da je obaveza RTS-a da, u skladu sa mogućnostima, obezbedi javnost rada Parlamenta.

Ružić je istakao da radnu grupu koja će odlučivati o načinu TV prenosa činiti predstavnici poslaničkih grupa koje žele da učestvuju u njenom radu i predstavnici RTS.

"Građani ne treba da budu zabrinuti jer će sve što se bude dešavalo u Parlamentu biti prenošeno. Samo je potrebno naći meru i način da se to učini", rekao je Ružić.

LDP: Uzrok krize u Parlamentu nije TV prenos

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da sadašnja kriza u radu Skupštine Srbije nije nastala zbog prenosa sednica, već zbog nesposobnosti vlasti.

"Problemi srpske politike ne smeju se dodatno pogoršavati urušavanjem institucija i njihovim novim ponižavanjem", istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, formiranjem radne grupe koja će predložiti kako da se obezbedi javnost u radu Parlamenta, problem neće biti rešen.

"Kakva je svrha formiranja radne grupe koja će potrošiti vreme na razgovore oko onoga što nije ni sporno, jer rad Parlamenta svakako mora biti dostupan javnosti", rekao je Jovanović i naglasio da LDP "ostaje van začaranog kruga nesposobnosti i nemoći".

Ilić: Sednica Parlamenta neće biti ako nema prenosa

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić poručio je da Skupština Srbije neće raditi ako Javni servis ne obezbedi direktan prenos sednica Parlamenta.

Prema njegovim rečima, trebalo bi obezbediti poseban parlamentarni kanal koji će se videti na području cele zemlje, a do njegovog uspostavljanja sednice treba da prenosi Radio-televizija Srbije.

"Javnost rada je najveća demokratska tekovina za koju se u Srbiji ginulo", istakao je Ilić.

Ilić tvrdi da nije istina da je na današnjoj sednici predstavnika poslaničkih klubova sa direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem postignut dogovor o formiranju radne grupe koja bi pronašla modalitet za prenos skupštinskih sednica.

Prema njegovim rečima, osnivanje radne grupe predložila je šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija, a sa predlogom se nisu složili NS, Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka.

Ilić je rekao da je razočaran direktorom RTS-a, jer je Javni servis prerastao u "Vladin servis i servis Borisa Tadića".

Nikolić: Želimo da razgovaramo o prenosima sednica

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić smatra da sednice Skupštine treba da budu javne, ali da mu je "svejedno" da li će neke od njih biti prenošene direktno, a neke odloženo.

"Zato što Demokratska stranka ne pronalazi meru zastupljenosti vlasti i opozicije u informativnom prostoru, sednice Skupštine još moraju da budu prenošene i za to ćemo se zalagati", istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da poslanička grupa Napred Srbijo želi da učestvuje u razgovorima o načinu prenošenja sednica Skupštine Srbije.

Na današnjem sastanku sa direktorom RTS-a bilo je jasno da ni predstavnici vladajućih stranaka "ne smeju" da kažu da neće biti prenosa, naglasio je Nikolić i dodao da bi time time "poništili sve za šta su se zagalali dok su bili u opoziciji".

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo mišljenja je da odložene prenose sednice treba emitovati do 22 sata, kao i da postoje "tehničke sednice" koje uopšte ne treba prenositi.

SPO: Direktni prenosi sednica neophodni

Srpski pokret obnove smatra da je su direktni televizijski prenosi zasedanja Skupštine Srbiji i dalje neophodni i da je potrebno naći najbolje moguće rešenje da javnost u radu Parlamenta na ugrožava ni Skupštinu, ni građane, ni Javni servis, izjavio je direktor Stranke Aleksandar Jugović.

"Moramo naći najbolje moguće rešenje u intresu svih za efikasnost u radu srpskog parlamenta, što podrazumeva i uređenje političkog života u Srbiji", rekao je Jugović.

Transparentnost skupštinskih dešavanja i dalje je neophodna, rekao je Jugović i podsetio da su direktni TV prenosi sednica Skupštine Srbije demokratska tekovina SPO.

DSS: Ukidanje prenosa cilj vladajuće većine

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Maldenović ocenio je da postoji "inicijativa i jasna namera vladajuće većine da ukine televizijske prenose sednica republičkog parlamenta i time opoziciji suzi prostor za političko delovanje".

Ukidanjem TV prenosa Srbija bi se vratila "u period potpunog medijskog marka", čime bi opoziciji bilo onemogućeno da široj javnosti saopšti političke stavove, smatra Mladenović.

Prema njegovim rečima, uvođenje TV prenosa zasedanja Skupštine predstavljalo je pobedu opozicije nad režimom Slobodana Miloševića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.