TUŽIOCI NAPRAVILI PRESEDAN: Da li je ovaj PREDLOG ZATVORSKE KAZNE dovoljan da dečak ubica odgovara za masakr u Ribnikaru?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 12:00

TUŽIOCI NAPRAVILI PRESEDAN: Da li je ovaj PREDLOG ZATVORSKE KAZNE dovoljan da dečak ubica odgovara za masakr u "Ribnikaru?"

On je ovim činom postao najmlađi masovni ubica u svetu

Jezivi masakr koji je zadesio Srbiju i dalje je aktuelna tema, specijalno iz razloga što se još uvek ne zna kakva kazna čeka dečaka koji je kobnog dana učinio nešto o čemu nismo mogli ni da sanjamo.

Dečak-ubica koji je 3. maja učinio težak zločin kada je pištoljem ubio svoje drugare i čuvara škole "Vladislav Ribnikar" i dalje zadaje problem našem zakonodavstvu, jer pre ovog stravičnog događaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zakon je bio jasan što se tiče maloletnika, te on po tome ne bi trebao da bude krivično odgovoran, jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nije imao navršenih (14) godina života.

Međutim, takva zakonska odredba naišla je na veliko negodovanje javnosti, jer većina smatra da dečak koji je sposoban za takvo delo, koje je učinjeno sa umišljajem i koje je detaljno osmišljeno i planirano - treba biti neizostavno kažnjen po svaku cenu.

Poznato je i da je dečak - ubica pre samog masakra, izučavao Zakon, te je vrlo bio upućen u to da je neko njegovog uzrasta krivično neodgovoran, pa se predpostavlja da mu je to dalo "vetar u leđa" za ovakve brutalnosti.

.

Predpostavlja se da je dečak mogao da vidi preko interneta slične događaje koje su se dešavale u svetu, pa je u njima našao "inspiraciju" za brutalan masakr.

On se trenutno nalazi na veštačenju u jednoj beogradskoj klinici, ali to je sve.

Tu je pod specijalnim policijskim nadzorom, a od izveštaja stručnog tima KCS zavisi kakva će biti sudbina ovog dečaka.

Ovaj događaj je vrlo uznemirio građane, jer u našoj državi nisu zapamćeni ovakvi zločini maloletnih lica.

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika, došao je u Srbiju, ne bi li pomogli našim psihoterapeutima koji rade sa đacima, roditeljima i nastavnicima, da prevaziđu ovaj nemili događaj.

Iako se mi, kao država nismo ranije susretali sa ovakvim situacijama, postoje države koje su nažalost proživljavale ovakve scene mnogo puta, a čist primer za to je Amerika.

Kako se ovakvi prizori ne bi više ponavljali, moramo da preduzmemo sve mere opreza i obezbeđenja, a pre svega da vidimo gde grešimo u vaspitanju naše dece, te bi osvrt na neka masovna školska ubistva učinjena od strane maloletnika u inostranstvu, kao i njihova kažnjavanja, mogla da pomognu prirlikom rešavanja problema sa dečakom - ubicom, ali i da "pomogne" našem zakonodavcu za postavljanje novih kriterijuma kažnjavanja za najbrutalnija delu učinjena od strane maloletnika i propiše oštre mere kažnjavanja, kako deci više nikada ne bi palo na pamet ništa slično ovome.

Kreg Sordžer (1990 - 2003) bio je tinejdžer iz Efrate u Vašingtonu koga su ubili njegovi tada dvanaestogodišnji prijatelji Evan Drejk Savoi i Džejk Li Ikin.

Dva dečaka su pozvala Sordžera, koji je bio autističan, da se igra u parku u blizini njegove kuće.

Tamo mu je Savoi ispustio veliki kamen na vrat i oborio ga na zemlju, zatim ga je više puta tukao i ubo nožem.

Eakin se pridružio napadu, udarajući Sorgera po glavi i nogama granom drveta.

Savoie i Eakin optuženi su za ubistvo prvog stepena, uprkos tome što su tvrdili da su nevini.

Suđeno im je kao odraslim osobama, postavši jedni od najmlađih optuženih za ubistvo kojima se sudi kao odrasli u istoriji države Vašington.

Eakin je na kraju priznao kao deo sporazuma o priznanju krivice i pristao da svedoči protiv Savoie, a Eakin je osuđen na 14 godina zatvora.

Savoie je prvobitno osuđen na 26 godina, koja je nakon žalbe smanjena na 20 godina.

Riki Niv je bio šestogodišnji dečak koga je 28. novembra 1994. ubio trinaestogodišnji dečak Džejms Votson u Piterborou u Engleskoj.

Godine 1996, njegovoj nasilnoj majci, Rut Niv, suđeno je i oslobođena optužbi za njegovo ubistvo.

Votson je osuđen za ubistvo 2022. godine nakon što su pronađeni novi DNK dokazi.

On je rođen 1. aprila 1981. godine, a u vreme ubistva imao je 13 godina i živeo je u dečijem domu Vudgejt.

Osuđivan za razna krivična dela, a kada je imao 11 godina seksualno je napao petogodišnjeg dečaka.

2010. godine, osuđen na doživotnu kaznu zatvora sa minimalno 15 godina pre puštanja na slobodu.

Ovo su samo neki od primera iz sveta koji su ostavili užasan trag u vremenu, ali svakako da mogu biti poučni i da bi njihova kažnjavanja mogla biti primer kažnjavanja maloletnika za najgore zločine.

Kako će naš zakonodavac regulisati Maloletnički Zakon i sam sistem kažnjavanja, nakon ovako velike tragedije - ostaje da vidimo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.