TUŽILAŠTVO BIH POD POLITIČKIM PRITISKOM

Izvor: Kurir, 02.Dec.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽILAŠTVO BIH POD POLITIČKIM PRITISKOM

Nije mi potpuno jasno zašto i kako je BiH opet sprečila potpisivanje protokola, ali u Tužilaštvu BiH imaju veliki pritisak, pre svega, politički, rekao je Bruno Vekarić

BANJALUKA - Potpisivanje Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije trebalo je da bude tehnička stvar koja bi sve ubrzala i proces učinila efikasnijim, a one probleme koji su do sada postojali i izazivali velike političke bure, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sveli bismo na minimum, rekao je zamenik glavnog tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

On je za Glas Srpske istakao da mu nije potpuno jasno zašto i kako je BiH opet sprečila potpisivanje tog protokola, ali da u Tužilaštvu BiH imaju veliki pritisak, pre svega, politički.

"Kad postoje određeni problemi oni se, u svakom slučaju, moraju rešavati kompromisom. Ukoliko se na to gleda drugačije, s neke druge pozicije, to neće dovesti do bolje regionalne saradnje. Ovo je već drugi put da naše kolege otkazuju to potpisivanje. Ja ih potpuno razumem, jer imaju veliki pritisak, pre svega, politički. Čuli smo da su dobili pismo iz Predsedništva BiH da ne potpisuju Protokol, jer to nije u njihovoj nadležnosti. To apsolutno nije tačno, jer se ne radi o međunarodnom sporazumu nego o tehničkom pitanju koje podrazumeva efikasniju saradnju i sprečavanje paralelnih istraga. Pogledajte reakcije nekih međunarodnih zvaničnika", naveo je Vekarić.

On je podsetio da su se predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH, u prisustvu predstavnika američke vlade, EU i OEBS dogovorili o tom protokolu i njegovom potpisivanju.

"Čuo sam da je celo Tužilaštvo BiH glasalo za potpisivanje Protokola. Prema tome, u profesionalnoj komunikaciji mi se potpuno razumemo, ti ljudi su pazili na oštećene, na žrtve, pravili smo kompromise i tamo gde je to bilo teško, ali smo uspeli. Odjednom je stiglo to neko pismo iz Predsedništva BiH. Tužilaštvo BiH za potpisivanje Protokola ima čak i saglasnost Ministarstva pravde BiH, tako da meni nije jasno kako sada sve to funkcioniše. Ali ne želim da svojim komentarima ulazim u unutrašnje stvari druge države. Mi smo, kao i svi međunarodni subjekti, bili za potpisivanje Protokola. Da li će biti nekih posledica zato što je to sprečeno, to ne znam", rekao je Vekarić.

Osvrćući se na tvrdnju predsednika Suda BiH Meddžide Kreso da je dobro to što Protokol nije potpisan, Vekarić je rekoa da svako može da priča svoju priču i onda od tog posla nema ništa.

"Na takve komentare, posebno onih koji osuđuju potpisivanje Protokola, ne želim da se osvrćem. Mi smo otvoreni za dobru saradnju i u onom momentu kada sve bude usklađeno u BiH, ukoliko to žele, mi smo na raspolaganju. Sporazum i potpisivanje tog protokola bazira se na dobrovoljnosti, tako da nema ni podređene, ni nadređene strane u tome. Ako je nešto dobrovoljno, onda je to dobro i za jednu i za drugu stranu. U onom momentu kad naše kolege budu želele da potpišu Protokol, mi smo spremni. A radićemo kako mislimo da se najbolje može", naveo je Vekarić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.