TURSKA ŽELI  VIŠE PROSPERITETA NA BALKANU

Izvor: Kurir, 12.Jul.2010, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TURSKA ŽELI VIŠE PROSPERITETA NA BALKANU

BEOGRAD - Premijeri Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Tajip Erdogan ocenili su u Beogradu da su bilateralni odnosi dobri i da treba obezbediti osnovu za njihovo dalje unapređenje, a da Balkan treba da bude zona stabilnosti i mira, a ne konflikata.

"Turska želi da vidi više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz učešće Srbije", rekao je Erdogan na konfereciji za novinare.

Prema njegovom mišljenju, region se kreće u pravom smeru, a dokaz za to >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je jučerašnji susret predsednika Srbije Borisa Tadića sa nekoliko majki srebreničkih žrtava, koje, kako je rekao Erdogan, nisu pokazale mržnju.

Cvetković i Erdogan su razgovarali i o situaciji u BiH istakavši da sve zemlje imaju istovetne pozicije.

"Moramo da krenemo putem pomirenja u regionu, a ono što Srbija čini u poslednje vreme daje osnovu za taj proces pomirenja i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa", rekao je Cvetković, koji je domaćin turskom kolegi.

Erdogan: Kosovo druga tema

Upitani da li postoji mogućnost da Turska promeni stav o Kosovu posle odluke Međunarodnog suda pravde, turski premijer je istakao da stav Turske prema Kosovu, čiju je jednostrano proglašenu nezavisnost priznala, ne predstavlja prepreku za bilateralne odnose.

"Odnosi Srbije i Turske su jedna, a Kosovo druga tema", dodao je Erdogan.

Cvetković: Zamrznuti konflikt

Srpski premijer je, na pitanje, kakva je strategija Srbije za period posle odluke MSP, i da li se razmatra opcija o podeli Kosova i Metohije, odgovorio da se pozicija Srbije nije promenila i da će i dalje nastojati da radi na rešavanju problema.

"Naš stav je da ne treba da se ide na zamrznuti konflikt , već na njegovo rešavanje, odnosno na dijalog koji bi vodio rešenju prihvatljivom za obe strane, jer je to jedini način da se izbegnu konflikti", rekao je Cvetković.

Šest sporazuma

Pored političkog aspekta, premijeru su pažnju posvetili saradnji u oblasti ekonomije, kulture, prosvete, vojske i drugim.

Ministri u Vladama Srbije i Turske potpisali su danas šest dokumenata uglavnom o saradnji u oblasti infrastrukture, kao i sporazum o ukidanju viza.

Premijeri su istakli značaj potpisivanja ovih dokumenata i posebno ukazali na važnost investicija.

"Turski biznismeni i investitori treba bez odlaganja da procene potencijale Srbije. A ne sumnjam da će im Srbija otvoriti put", poručio je Erdogan.

Erdogan je rekao da se razgovaralo i o saradnji Ministarstava odbrane dve zemlje o osposobljavanju aerodroma Lađevci kod Kraljeva za civilnu upotrebu, kao i o budućoj saradnji aviokompanija dve zemlje za šta je , sudeći prema spremnosti za angažovanje smaog premijera, Turska posebno zainteresovana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.