TURCI SU SPREMNI NA INVAZIJU: Čeka se odobrenje parlamenta, Erdoganove snage i zvanično ulaze u sukob na Kavkazu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2020, 15:20

TURCI SU SPREMNI NA INVAZIJU: Čeka se odobrenje parlamenta, Erdoganove snage i zvanično ulaze u sukob na Kavkazu

Ne nazire se kraj sukoba

Predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je rekao da bi najviše zakonodavno telo zemlje moglo razmotriti slanje turske vojske u Azerbejdžan zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, ali smatra da još uvek nema potrebe za tim.

- Azerbejdžanske oružane snage su tokom poslednjih nekoliko dana pokazale da su sposobne same da ostvare pobedu, pokazujući odlučnost i istrajnost u oslobađanju okupiranih teritorija. Smatram da predlog o upotrebi turske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vojske u zoni sukoba neće biti potreban dok treća strana ne bude umešane u ovaj sukob, zanemarujući rezolucije Ujedinjenih nacija - rekao je Sentop.

Neophodno je poštovati međunarodno pravo i rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje zahtevaju "hitno, potpuno i bezuslovno povlačenje jermenskih oružanih snaga sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana", rekao je predsednik parlamenta.

- U suprotnom, Azerbejdžan će biti primoran da iskoristi svoje pravo na samoodbranu, što mu omogućava kolektivne napore u ovom pravcu. Ako Azerbejdžan podnese zahtev o njemu će razgovarati i predsednik i parlament Turske - rekao je Sentop.

Dodao je da je "u bilo kojim okolnostima turska podrška Azerbejdžanu na svaki način nepromenljiva i na bilo koji način koji on želi".

Ranije je jermenski premijer Nikola Pašinjan rekao da se problem Nagorno-Karabaha ne može rešiti nasiljem. Prema njegovim rečima, Jermenija je spremna na ustupke u sukobu oko Nagorno-Karabaha u slučaju da je i Azerbejdžan spreman.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon "povlačenja" Turske iz igre. Turska je više puta izjavila da ne učestvuje u sukobu u Karabahu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.