TUNEL ZA BRODOVE

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUNEL ZA BRODOVE

OSLO - Norveška je napravila planove za gradnju prvog tunela za brodove na svetu. Stručnjaci koji su učestvovali u tom projektu tvrde da će morski tunel uštedeti mnogo vremena i novca brodovima koji putuju kroz norveško priobalno područje, poznato po surovim vremenskim uslovima. Snažni vetrovi, visoki talasi i jake struje u području Stad, na jugozapadnoj obali Norveške, česti su uzroci kašnjenja brodova, koji su prisiljeni da čekaju bolje vremenske uslove. Kako bi se tome konačno stalo na kraj, norveška vlada je odlučila da napravi tunel dug 1.700 metara.

Procenjeno je da bi izgradnja tunela koštala oko 310 miliona dolara. Uprkos visokoj ceni, vlada je zaključila da je projekat isplativ.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.