TUGA ZA SRPSKU KNJIŽEVNOST: Preminuo pesnik Velimir Kostov!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 18:29

TUGA ZA SRPSKU KNJIŽEVNOST: Preminuo pesnik Velimir Kostov!

Veliki gubitak!

Velimir Kostov, pesnik i prevodilac, dugogodišnji član Upravnog odbora Srpskog Pen centra preminuo je u Nišu nakon kraće i teške bolesti, saopštio je Pen centar.

Rođen 1956. godine u Dimitrovgradu, Kostov je gimnaziju završio u Kruševcu, a Filozofski fakultet u Nišu (Grupa za anglistiku).

Radio je kao profesor engleskog jezika i stručni prevodilac, direktor i pomoćnik direktora Pozorišta lutaka u Nišu, direktor Novinsko-izdavačke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ustanove "Bratstvo", predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava u Gradskom veću grada Niša.

Kostov je bio član Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Objavio je knjige pesama Prećutni dogovori" (1997), "Potkožni život" (2003) i "Ako to zna Vaclav Havel" (2004).

Na bugarskom jeziku objavio je knjiga pesama "Černa pčela" (2011).

Poezija mu je prevođena na engleski, francuski, bugarski, slovenački i makedonski.

Prevodio je prozu, poeziju i esejistiku sa engleskog, francuskog i bugarskog jezika.Među piscima koje je prevodio nalaze se Elis Manro, Margaret Etvud i Deni Laferijer.

Priredio je i preveo "Antologija kratke priče Bugarske" (1998), kao i čitav niz savremenih bugarskih pisaca, među kojima i knjige Aleka Popova i Cvetanke Elenkove.

- Svojim prevodilačkim radom oličavao je dragocenu vezu između srpske i bugarske književnosti i kulture. Srpski PEN centar pamtiće književni i prevodilački rad Velimira Kostova Čede, njegovu predanost na unapređenju srpsko-bugarskih književnih i kulturnih veza, njegovu prijateljstvo i neizmernu duhovitost - saopštili su iz Upravnog odbora PEN centra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.