TUČA ZA DŽAMIJE

Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUČA ZA DŽAMIJE

U Prijepolju opet izbili sukobi između dve grupe muslimanskih vernika, policija imala pune ruke posla. Umalo da dođe do masovnog nasilništva

PRIJEPOLJE - Prijepoljska policija imala je u petak pune ruke posla u smirivanju uzavrelih strasti između posvađanih pristalica reisa Adema Zilkića i muftije Muamera Zukorlića. Patrolirali su oko džamija u Brodarevu i naselju Luke, gde su na centralnim molitvama bile okupljene grupe vernika koje podržavaju jednu ili drugu stranu, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je postojala realna opasnost da među njima dođe do većih sukoba.

Preko efendije Samira Tandira, pristalice muftije Zukorlića, oglasilo se Povjereništvo Islamske zajednice (IZ) u Prijepolju.

„U petak, na molitvi u džamiji u Brodarevu, džemat (vernici) koji podržava vrhovnog muftiju Muamera efendiju Zukorlića pokušao je da smeni džematski odbor, koji je bez konsultacija sa džematlijama, dao podršku Ademu Zilkiću. Znajući volju džematlija Brodareva, imam džamije u tom mestu i džematski odbor su pozvali dvadesetak Zilkićevih telohranitelja, koji su napravili haos u džamiji u Brodarevu“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je istog dana u džamiji u Lukama verbalno napadnut Samir efendija Tandir, funkcioner IZ, koja podržava muftiju Zukorlića.

„U džamiji su tu noć takođe napadnuti glavni imam IZ u Prijepolju efendija Aref Duraković, efendija Murat Bjelak i advokat Sabahudin Hajdarević. Njima su lakše telesne povrede naneli bliski rođaci smenjenog predsednika IZ u Prijepolju Sabahudina Fazlića“, ističe se u saopštenju i dodaje da su poslednjih dana učestale telefonske pretnje smrću Tandiru, koji važi za cenjenog imama i pristalicu muftije Zukorlića.

Prijepoljska policija se još nije oglasila tim povodom.[ antrfile ]

NEDOSTAJALA VARNICA DA DOĐE DO ŽRTAVA

U Rijasetu IZ Srbije Adema Zilkića kažu da je u džamiji u Brodarevu nedostajala samo varnica da dođe do masovnog sukoba i žrtava i da je to prisebnošću sprečio glavni imam Nadir Dacić.

- Zukorlić je nekolicini „jakih“ momaka obećao određene funkcije i oni rovare po gradu, potpomognuti pojedinim „biznismenima“. U petak Tandir i Duraković su otišli u Brodarevo sa dva autobusa ljudi sa strane u nameri da nasilno smene legalnog imama i odbor u tom mestu, ali su ih tamošnje džematlije u tome sprečile. Uveče, kad se vratio u svoju džamiju, na pitanje džematlija gde je bio ceo dan, Tandir je pozvao Bjelaka i Durakovića, koji su pokušali nasilno da uđu objekat i tada je nastala tuča. Jednostavno, Zukorlić pokušava da nasilno zauzme džamije - ističu u Rijasetu IZ.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.