TU NIKADA NIJE NI BILO LJUBAVI Kako je došlo do razilaženja Milatovića i Spajića i kakva ih politička budućnost čeka?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 23:30

"TU NIKADA NIJE NI BILO LJUBAVI" Kako je došlo do razilaženja Milatovića i Spajića i kakva ih politička budućnost čeka?

Stefan Đukić ističe da razlaz dva lidera nije iznenadio nikog, jer se radilo o saradnji iz obostrane koristi "koja je mogla da traje do određenog momenta".

Nakon što je predsednik Crne Gore Jakov Milatović podneo ostavku na sve funkcije u Pokretu "Evropa sad", ministar pravde te zemlje Andrej Milović isključen je iz partije, a u međuvremenu raspuštena su dva stranačka odbora, u Podgorici i Baru. Analitičari procenjuju da su Milatović i Spajić lideri oko kojih će se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u budućnosti okupiti ostali politički akteri, te da će uspeh jednog značiti poraz drugog.

Iako se već neko vreme govorilo o nesuglasicama između aktuelnog predsednika Milatovića i premijera Crne Gore Milojka Spajića, tačku na spekulacije stavio je niko drugi do sam predsednik koji je krajem prošle nedelje saopštio da napušta stranku.

"Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta", napisao je Milatović na svom profilu na platformi X, a mnogi su "politički rastanak" dvojice lidera uporedili sa nekadađnjim razlazom Mila i Momira.

Da je "raskid skoro uvek bolan", potvrdilo je i sapštenje Pokreta povodom ostavke Milatovića, koja je okarakterisana kao "opstrukcija nove vlade".

"Nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja", reagovali su iz stranke, uz poruku da je "dobro što je Milatović shvatio da je vreme da napusti PES, kako društvo ne bi trpelo zbog ličnih nezadovoljstava".

Za filozofa i esejistu Stefana Đukića sam trenutak Milatovićevog napuštanja partije predstavlja malo iznenađenje "jer se činilo da će predsednik Crne Gore sačekati još malo" unutar Pokreta.

Međutim, Đukić ističe da razlaz dva lidera nije iznenadio nikog, jer se radilo o saradnji iz obostrane koristi "koja je mogla da traje do određenog momenta".

"Nije tu bilo nikakve preterane ljubavi, niti preterane mržnje, već je njihovo osnivanje partije bilo oportuno, i sada su verovatno odlučili - Milatović, a moguće da  je na to bio spreman i Spajić, oportuno da svako nastavi svojim putem", kaže za Euronews Srbija Đukić.

"Trenutno ključna razlika nije ideološka, niti politička. Ključna razlika je u tome što nijedan ni drugi ne žele da budu broj dva. Odnosno žele da dominantno utiču na politiku. Samim tim nisu mogli da se, da ne kažem trpe, ali nisu mogli da funkcionišu u ovakvoj vrsti simbioze. Jer je crnogorski politički život takav da ko je glavni u partiji, ako je njegova partija dominantna, utiče dominantno i na sve događaje u državi", dodaje on.

Naglašava i da se dva lidera razlikuju po odnosu prema bivšoj vladajućoj partiji - DPS-u.

"Tokom pregovora o formiranju vlade i generalno odnosa prema različitim političkim subjektima, čini se da Milatović ima nekako bliži i konkretniji odnos prema onim starim crnogorskim političkim polovima, odnosno DPS i njegovim satelitima s jedne strane, i ostalih s druge, dok je Spajić tu mnogo spremniji na kompromise i na razgovore", objašnjava Đukić.

Prema rečima analitičara, "Pokret Evropa sad" još uvek nije u potpunosti definisana stranka. Odnosno, iako drži najveće poluge moći, očigledno je da je PES i dalje "partija u nastajanju".

"PES nije partija koja ima jasno definisanu i potpuno utemeljenu strukturu. Tako da je njima očigledno ovo jedna prilika da se malo remodeluju u tom pogledu, da se utemelje. I videćemo, u zavisnosti od uspešnosti i kvaliteta  rekonstruisanja vlade, zavisiće na koji način će se trasirati budućnost Pokreta", ukazuje Đukić.

On navodi i da ukoliko vlada bude uspešno rekonstruisana, PES će sigurno biti dominantna struja, dok će ekipa koja se okupi oko Milatovića verovatno biti najozbilnija opozicija.

Ipak, Đukić prognozira i da sada treba očekivati pad rejtinga pokreta, jer je on zavisio i od podrške birača Milatoviću.

"Oni su imali oko 26 odsto na izborima, na taj procenat je sigurno nekim delom uticao i Milatović i možda još neki ljudi koji će sada napustiti partiju, tako da nužno tu mora da dođe do određenog rasipanja u prvom momentu", kaže analitičar.

S druge strane, on naglašava da budućnost pokreta u najvećoj meri zavisi od uspeha Spajićeve vlade.

"Što duže vlada bude trajala, što ona bude efikasnija i ako uspe da sprovede program Evropa sad 2, ona ne samo da će povratiti svoj rejting, nego će ga verovatno i uvećati. Ali, ako bude nestabilna, ako bude velikih trzavica, ako ne potraje dugo, Milatović koji ima još četiri godine mandata će pokupiti većinu njihovih birača i još neke dodatne glasove", uveren je Đukić.

Novoformirana vlada nedavno je obeležila 100 dana rada, iako nije precizirao određeno vreme, premijer Spajić najavio je rekonstrukciju ovog izvršnog organa.

Govoreći o dosadašnjim postignućima, Đukić primećuje da je Spajić uspeo da jedno od prvih obećanja - povećanje penzija - ispuni. Osim toga, on navodi i uspešno sprovođenje popisa stanovništva, koje ne bi bilo ostvarivo bez posredovanja Vlade, ali i izbor ključnih funkcija u pravosuđu.

Ipak, Spajić sada ima nemerljivo veću izvršnu moć, ali ima i ogromnu odgovornost, kako kaže Đukić.

"Svako potencijalno nezadovoljstvo se obija o Spajićevu glavu i njegov rejting, jer je on ipak dao velika obećanja koja treba da ispuni. S druge strane, Milatović nema skoro nikakva ovlašćenja, tako da ni za šta ne može da bude odgovoran i na dobar i na loš način", objašnjava analitičar.

Istovremeno, on procenjuje da će u zanačajnoj meri biti "aktivniji sukob" između Milatovića i Spajića nego između bivšeg predsednika i premijera Đukanovića i Abazovića, navodeći da Đukanović nije direktno kritikovao tadašnjeg premijera, već preko svojih poslanika.

"Milatović će sigurno biti agresivniji i polaziće od toga da je on direktno biran na funkciju od velikog broja birača i da kao takav ima autoritet da kritikuje i da učestvuje u javnom dialogu, iako formalno neće moći mnogo toga da uradi" objašnjava Đukić.

A koliko će trajati nova Vlada na čijem čelu se nalazi Spajić, zavisi i njegova politička karijera.

"Ako ne bude potrajala duže od godinu, godinu i po, direktan pobednik biće Milatović čiji je mandat i dalje siguran i koji može nakon toga da gradi neku buduću političku platformu, ali ako vlada izgura celi svoj mandat, sve kritike Milatovića ostaće zaboravljene", zaključuje Đukić.

Srbija Danas/Euronews/Preneo: P.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.