TSMC u problemu, pad akcija i navodno odlaganje isporuka

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Sep.2023, 01:30

TSMC u problemu, pad akcija i navodno odlaganje isporuka

Najpoznatiji proizvođač čipova na svetu, tajvanska fabrika TSMC navodno je svom glavom dobavljaču opreme za proizvodnju (holandskoj firmi ASML) naložila da odloži isporuke iz „nepoznatih razloga“, objavio je Reuters. To je potom napravilo lavinu dešavanja: pad cena akcija 15. septembra i nove finansijske analize koje ukazuju da će TSMC problemi imati svoj odraz u značajnom padu prihoda u narednom periodu.
Očekivani prihod tajvanske kompanije za naredne godine će navodno opasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i usled zabrinutosti u vezi sa proizvodnjom vafera i planova za odlaganje svojih proizvodnih procesa.
Analiza predstojećih prihoda dolazi od finansijske kompanije Goldman Sachs Securities koja prognozira pad od čak deset posto samo za narednu godinu. Glavni razlog za analizu bio je upravo pad cena akcija od pre tri dana, što se desilo nakon što je Reuters objavio da je TSMC svom glavnom dobavljaču opreme za proizvodnju, holandskom ASML-u naložio da odloži isporuke.
TSMC razvija svoju opremu za naprednu litografiju? Ipak, ni tajvanska, ni holandska kompanija nisu otkrile razloge za ovaj potez, a TSMC kaže da neće da komentariše „tržišne glasine“. Sa druge strane, priča se da TSMC odlaže isporuke, jer želi da implementira svoju opremu za proizvodnju, čime bi se postigla dodatna nezavisnost od proizvođača kao što je ASML.

Google screenshot
Goldman Sachs predviđa stabilne prihode do kraja ove godine, održavajući ih na oko 32 milijarde američkih dolara bez posebnih fluktuacija na tržištu. Međutim, kada je u pitanju 2024. TSMC će se navodno suočiti sa padom sa 28 na 25 milijardi dolara. Manja proizvodnja vafera će takođe pratiti pad prihoda, a za fiskalnu 2024-2025. godinu proizvodnja čipova je određena na 70 do 80 hiljada mesečno.
Uprkos tome, ova finansijska kompanija je i dalje optimistična u pogledu pozicije tajvanske kompanije u industriji. Aktuelni TSMC problemi neće se preterano odraziti na monopol koji je kompanija ostvarila posebno kada su u pitanju HPC i AI segmenti.
Tajvanski gigant je praktično najveći dobavljač čipova u industriji, a trenutno je fokusiran na zadovoljavanje svojih ključnih klijenata kao što su Nvidia i Apple. Analize se u narednim mesecima možda i promene, s obzirom na to da je obim porudžbina koje TSMC dobija na prilično konstantnom nivou, a u budućnosti možda i poraste.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.