TS: Srbija pala za pet mesta na listi indeksa percepcije korupcije

Izvor: Beta, 31.Jan.2023, 09:45

TS: Srbija pala za pet mesta na listi indeksa percepcije korupcije

Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi - na 101. poziciju, saopštila je danas organizacija Transparentnost Srbija (TS).U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije (CPI) 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešnel (Transparency International).Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja, navela je TS u saopštenju.TS je ocenila da je na ovaj pad, posle decenijske stagnacije, "očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona".Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.TS će na konferenciji za novinare danas u 10.00 u Medija centru, predstaviti detaljnije nalaze Indeksa percepcije korupcije, glavne probleme i prioritete za borbu protiv korupcije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Transparensijev indeks percepcije korupcije: Srbija na istorijskom minimumu, Crna Gora najbolja u regionu

Izvor: VOA, 31.Jan.2023

Srbija se prema novoj listi percepcije korupcije međunarodne organizacije Trasnaprensi internešenal (Transparency International - TI) u 2022. godini nalazi na 101. mesetu od 180 posmatranih zemalja, što je pad od dva mesta u odnosu na 2021. godinu. Prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) objavljenom...

Nastavak na VOA...

Nenadić: Borba protiv korupcije nije prioritet ni na deklaratornom nivou

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2023

Srbija se ove godine našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru, koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešnel (Transparency International), što predstavlja pad od pet mesta u odnosu na prethodnu godinu i najgori rezultat u poslednjih 11 godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

TI: Većina zemalja nije uspela da zaustavi korupciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2023

Ovogodišnji indeks percepcije korupcije (CPI) organizacije Transparensi internešenel (TI) pokazuje da većina zemalja nije uspela da zaustavi korupciju, odnosno da u toj borbi stagniraju ili čak nazaduju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.