TS: Ispuniti sve uslove za pravo javnosti da zna

Izvor: B92, 28.Sep.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Ispuniti sve uslove za pravo javnosti da zna

Beograd -- Transparentnost - Srbija ukazuje da je pristup informacijama od javnog značaja najvažniji preventivni antikorupcijski mehanizam.

Transparentnost - Srbija, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, ukazuje da je prethodnih 13 godina, koliko građani Srbije imaju zakonom garantovano pravo na pristup informacijama od javnog značaja, pokazalo da je to najvažniji preventivni antikorupcijski mehanizam.

Transparentnost istovremeno navodi da još nisu ispunjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svi uslovi da se to pravo efikasnije ostvaruje, uključujući poboljšanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje kasni.

Takođe, kažu u TS, Skupština od 2013. nije raspravljala o izveštaju o sprovođenju ovog zakona, koje podnosi Poverenik za informacije od javnog značaja. Raduje, zato, kada neki problem bude rešen na sistemski način, konstatuje TS, te navodi primer Ministarstva privrede, koje je počelo da objavljuje ugovore o dodelenim subvencijama.

Budući da i pored prava koja im Zakon pruža najveći deo građana informacije o radu organa vlasti ne traži neposredno, već ih prima preko posrednika, važno je, smatraju u TS, da postoje mediji koji će, uz podršklu države, koristiti već objavljene podatke i tragati za dodatnim informacijama, umesto što se "kupuje" politički uticaj u medijima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.