Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Analiza finansiranja kampanje

Beograd -- Transparentnost Srbija analiziraće finansiranje predizborne kampanje za izbore 21. januara.

Ta organizacija za boprbu protiv korupcije kao razlog navodi to što je zakonitost u finansiranju stranačkih kampanja jedan od najboljih načina da se na delu pokaže privrženost borbi protiv korupcije. Izvršni direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da će pažljivo analizirati sadržaj zvaničnih izveštaja stranaka i koalicija o prikupljenim i utrošenim sredstvima tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kampanje, na osnovu kojih će dalje istraživati.

On je na konferenciji za novinare naveo da će TS prikupljati i analizirati podatke koje objave državni organi, koje podnesu izborne liste, podatke objavljene u medijima, zatim o količini i ceni zakupa medijskog vremena i prostorima za potrebe kampanje, iz nezavisnih izvora, kao i od samih stranaka.

Podnosioci izbornih lista sada su obavezni da znatno detaljnije nego ranije izveste o strukturi sredstava koje su prikupili u kampanji i strukturi rashoda koje su u kampanji imali.

TS je pokrenuo i inicijativu da Republička izborna komisija izmeni svoj poslovnik o radu, sa ciljem potpunije kontrole izveštaja o finansiranju kampanje nakon izbora, pokretanja prekršajnih postupaka protiv odgovornih za nepravilnosti. To bi omogućilo i da dobijeni izveštaji podnosilaca izbornih lista i izveštaja o kontroli koju sprovede budu dostupni javnosti.

TS je i ranije ukazivao na neophodnost izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka zbog problema koji su se javljali u tumačenju i sprovođenju različitih normi, kao i kada je reč o kontroli.

U TS ukazuju da je potreba da učesnici na izborima obezbede veliki priliv novca za kratko vreme potencijalno opasna za demokratiju, zato što može stvoriti zavisnost trenutnih ili budućih donosilaca odluka o javnom interesu od finansijera.

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati je ocenio da je učinak zakona kada je reč o finansiranju stranaka i izbornih kampanja razočaravajući i da je analizom ranijih izbornih proceca utvrđen niz nepravilnosti.

On je dodao i da najveći broj stranaka nije dostavio ni izveštaje o imovini, o prihodima iznad 6.000 dinara, kao i završne račune sa mišljenjem ovlašćenog revizora.

"Mačka u džaku"

Vladimir Goati ocenio je danas da građani Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za "mačku u džaku".

Goati je na konferenciji za novinare objasnio da se u Srbiji primenjuje "postupni proporcionalni sistem" koji predviđa da stranke deset dana po objavljivanju konačnih izbornih rezultata imenuju poslanike u parlamentu.

Prema rečima Goatija, to znači da lideri stranaka određuju ko će partiju predstavljati u parlamentu, što građanima pre izbora nije poznato.

"U Srbiji nemate slobodne poslanike jer su oni megafoni partijskih vođa", rekao je Goati i naglasio da tome doprinosi "devijantni" član Ustava Srbije, koji govori da je narodni poslanik slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje stranci na čiji je predlog izabran za poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.