TROJE SRBA ZAROBLJENO U EGIPTU

Izvor: Kurir, 27.Jan.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TROJE SRBA ZAROBLJENO U EGIPTU

KAIRO - Egipat je zabranio izlazak iz zemlje za najmanje 10 Amerikanaca i Evropljana, među kojima je troje Srba, kao i sin američkog sekretara za saobraćaj.

KAIRO - Egipat je zabranio izlazak iz zemlje za najmanje 10 Amerikanaca i Evropljana, među kojima je troje Srba, kao i sin američkog sekretara za saobraćaj.

Osobe kojima je zabranjen izlazak iz zemlje rade za dve američke organizacije - Međunarodni republikanski institut (IRI) i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Nacionalni demokratski institut (NDI), koje su među 10 grupa koje su predmet krivične istrage u Egiptu i čije su kancelarije vojnici pretražili prošlog meseca.

Vojni generali, koji su preuzeli vlast posle svrgavanja Hosnija Mubaraka, optužuju strane organizacije da "stoje iza protesta" protiv njihove vladavine i da finansiraju demonstrante u cilju destabilizacije zemlje.

Vašington je u četvrtak upozorio da takva kampanja protiv grupa koje promovišu demokratiju i ljudska prava izaziva zabrinutost za demokratsku tranziciju Egipta, što bi moglo da ugorizi američku pomoć egipatskoj ekonomiji.

Egipatska vojska od SAD dobija više od milijardu dolara godišnje, naveo je Rojters.

Planirano je da SAD u 2012. godini daju pomoć za vojsku u vrednosti od 1,3 milijarde dolara i 250 miliona dolara ekonomske pomoći.

Američki predsednik Barak Obama je u razgovoru sa šefom egipatske vojske feldmaršalom Huseinom Tantavijem, prošle sedmice, naglasio ulogu koju te organizacije mogu da imaju u civilnom društvu, rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Sem Lahud, sin američkog sekretara za saobraćaj Reja Lahuda, otišao je u subotu na aerodrom u Kairu, kada mu je imigrantski zvaničnik rekao da ne može da otputuje.

Njegov otac, bivši kongresmen iz Ilinoisa, jedini republikanac u Obaminom kabinetu, nije želeo da komentariše ove događaje.

Zabrana izlaska iz zemlje uvedena je još dvojici Amerikanaca i jednom Evropljaninu koji su radili za IRI, kao i za troje Americkanaca i troje Srba koji su bili zaposleni u NDI.

Direktorka NDI za Egipat Lisa Hjuz, koja je na toj listi zabrane, izjavila je da su je ispitivali više od četiri sata o radu njene grupe.

IRI i NDI su nadgledale nedavne parlamentarne izbore u Egiptu, a prilikom pretresa njihovih prostorija vojnici su odneli kompjutere i dokumenta.

Egipatska vlada tvrdi da su racije deo legitimne istrage da li te organizacije rade legalno.

Zvaničnici IRI i NDI rekli su da od 2005. godine pokušavaju da se registruju, ali im od tada zvanično nije ni data, ni odbijena dozvola, što se često dešava s nevladinim organizacijama u Egiptu.

Lahudu je njegov advokat rekao da se vodi istraga zbog sumnje da je rukovodio neregistrovanom nevladinom oragnizacijom i da je primao sredstva, takođe, od neregistrovane NVO.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.