Izvor: B92, 17.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI OTPORASA OSUDJENA NA PO 10 DANA ZATVORA

Trojica aktivista Otpora, koji su uhapseni u Rakovici, osudjeni su na po deset dana zatvora i odmah sprovedeni u Padinsku skelu, izajvila je za B2-92 advokat Biljana Kajganic. Djordje Brankovic i Milan Radojcic uhapseni su u noci izmedju petka i subote prilikom pisanja parola sprejom, dok je Sasu Maksimovica u subotu pre podne policija iz njegovog stana odvela u policijsku stanicu. Presudu je tokom prosle noci donela sudija za prekrsaje Dragana Pavlovic. Advokat Biljana Kajganic ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sudjenje u sedistu SUP-a Beograd u Ulici 29. novembra kao nekorektno i najavila zalbu na presudu.

Aktivista Otpora iz Beograda Milos Milenkovic izjavio je za B2-92 da su tri mladica priliom privodjenja bila izlozena grubom fizickom nasilju policije. "Prilikom privodjenja, policijac u civilu je izvrsio grubo fizicko nasilje, koje je trajalo do dolaska u stanicu. Sestra jednog od osudjenih je posetila ovu trojicu u Padinskoj skeli i rekla da oni nemaju vidljive povrede, ali da su im jasno uocljivi podlivi na licu, pa se i to moze smatrati razlogom njihovog zatvaranja, da posledice represije ne bi mogle biti ocigledne", rekao je Milenkovic.

Beogradski odbor SPO zatrazio je hitno oslobadjanje Djordja Brankovica, Milana Radojicica i Sase Maksimovica. "Verujemo da ce premlacivanje, hapsenje i upucivanje u zatvor clanova Otpora zbog ispisivanja grafita osuditi i vladajuce partije, jer su upravo tako reagovale kada je zbog istog prekrsaja nedavno u Podgorici bio priveden i ubrzo oslobodjen generalni sekretar Jugoslovenske levice Ratko Krsmanovic", pise u saopstenju SPO.

Hapsenje i osudjivanje trojice aktivista pokreta Otpor po "hitnom postupku na drakonske kazne jedan je od poslednjih panicnih pokusaja masinerije predsednika SRJ Slobodana Milosevica da se zastrasi javnost od predstojecih izbora", ocenila je Socijaldemokratska omladina. "Smatramo da je nedopustivo da se Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije otvoreno stavlja u sluzbu rezima i da, s jedne strane pruza fizicku zastitu aktivistima vladajuce koalicije, a s druge strane hapsi i brutalno premlacuje aktiviste organizacija koje nisu naklonjene Milosevicevom rezinu", navodi se u saopstenju, prenosi Beta.

Gradjanski savez Srbije ostro je protestovao zbog hapsenja i kaznjavanja trojice aktivista Otpora. GSS je u saopstenju obecao da ce se "nakon pobede 24. septembra boriti za brisanje svih dosijea aktivista Otpora, jer oni nisu nikakvi kriminalci vec borci za slobodu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.