TRI MILIONA DINARA ZA OBRAZOVANJE ROMA U VALJEVU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI MILIONA DINARA ZA OBRAZOVANJE ROMA U VALJEVU

VALJEVO - Iz budžeta Valjeva u proteklih pet godina utrošeno je više od tri miliona dinara za sprovođenje lokalnog Akcionog plana za obrazovanje Roma u tom gradu, saopšteno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Romskoj deci, koja pohađaju obavezan pripremni predškolski program, iz gradskog budžeta obezbeđuje se užina i prevoz, za šta se godišnje izdvoji između pola miliona i 700.000 dinara.

Ove godine pokrenuto je i stipendiranje romskih srednjoškolaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i studenata. Na konkurs se prijavilo 29 kandidata, a uslove konkursa ispunio je 21 kandidat.

Od ove školske godine sprovodi se i akcija "Obrazovanje, most razumevanja", koja podrazumeva povećanje obuhvata i kvaliteta obrazovanja, ali i negovanje kulturnog identiteta Roma i smanjenje rizika diskriminacije u obrazovanju.

Najavljene su i akcije kao što su Škola roditeljstva u Balački, kod Brankovine, sportska takmičenja đaka, Klub roditelja, Radionica "Tradicija i kultura Roma", nabavka pribora i udžbenika, kao i tribina "Značaj obrazovanja".

Pored obrazovanja planirane su i aktivnosti koje bi trebalo da vode ka boljem položaju romske nacionalne manjine - podizanje kvaliteta stanovanja i života u najvećim seoskim naseljima Roma - u Balački, Brankovini i Dupljaju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.