TREĆI TENDER?

Izvor: Kurir, 11.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TREĆI TENDER?

U Boru sumnjaju da će uspeti pregovori o prodaji RTB ruskoj kompaniji SMR i predlažu novu strategiju privatizacije, koju bi sprovela nova vlada

BEOGRAD/BOR - Kada bi država uložila 150 miliona evra u RTB Bor, za dve godine bi dobila firmu koja bi joj donosila 500 miliona evra čistog godišnjeg prihoda, tvrdi u izjavi za Kurir Branislav Rankić, predsednik opštine Bor i član tenderske komisije za privatizaciju RTB. On je pozdravio raskid ugovora sa „A-tekom“ i kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << očekuje organizovanje novog, trećeg tendera, istakavši da ne veruje u mogućnost da se sa ruskim SMR sklopi sporazum za kupovinu kombinata bakra.

- Od samog početka Vlada nije imala sluha i loše je odrađena strategija privatizacije. Privatizacioni savetnici nisu hteli da garantuju za tačnost podataka koji su uneti. Time su zbunjeni i kupci, i sindikati, i svi ostali. Nekome se žurilo da obavi privatizaciju, a mi smo za to da se ona uradi sistematski - naglasio je Rankić.

On je kazao da je opština naručila pravu strategiju rekonstrukcije, revitalizacije i na kraju privatizacije RTB, kojom bi se za dve godine ulaganja napravila kompanija sa pola milijarde evra godišnjeg prihoda. Međutim, niko u Vladi nije hteo ni da pogleda ovu strategiju. Kada je reč o pregovorima sa firmom SMR, čiji je vlasnik ruski biznismen Oleg Deripaska, Rankić ne veruje da će sa njom biti sklopljen ugovor.

- Oni nisu ispunili sve uslove, ali želja tenderske komisije bila je da ostanu u igri barem zbog konkurencije, kako bi se u pregovorima sa prvoplasiranim „A-tekom“ obezbedili što bolji uslovi i veće investicije. SMR je dao neozbiljnu i nekvalitetnu ponudu, bez pouzdanih garancija. Ako bi ruska firma odustala od uslova koje je zahtevala, onda bi to bila ozbiljnija ponuda koja bi se mogla razmotriti - istakao je Rankić.

On, ipak, ne očekuje da će se ova privatizacija sada okončati i tvrdi da je najbolje sačekati novu vladu. Ona bi, po njegovom mišljenju, trebalo da uvaži strategiju opštine Bor čiji su autori, na čelu sa ekonomistom Brankom Dragašem, najstručniji i najpriznatiji u svojoj struci. To znači, podseća predsednik borske opštine, da će se prodati najviše 49 odsto imovine kako bi država ostala većinski vlasnik.

- Ukoliko do toga dođe, a siguran sam da hoće, ne bi se prodavali najizdašniji prirodni resursi, što je i zakonski nije dozvoljeno. Kao građani i odgovorni ljudi, na tako nešto nemamo pravo. Država će morati da stabilizuje proizvodnju bakra, jer je to strateški izuzetno važno. Svaki drugi pokušaj bio bi pogrešan, pa i koban za zemlju i celu naciju. Građani Bora i radnici boriće se svim sredstvima, ne žaleći živote - istakao je Rankić, napomenuvši da ni on ni sindikati nisu protiv privatizacije, „koja je neminovna“.

Iz sindikata „Nezavisnost“ obavestili su novinare kako otvoreno sumnjaju da većina poslovodstva u celom sistemu RTB (neki su v.d. i više od sedam godina) ne želi privatizaciju, jer bi ih budući gazda najverovatnije zamenio. I oni su izrazili sumnju u konačnu privatizaciju kombinata bakra i aranžman sa ruskim SMR, pa čak i u mogućnost bilo koje privatizacije.    [ antrfile ]

ZA 1. MAJ PO 500 EVRA

Sindikat „Nezavisnost“ RTB zahteva povećanje plata za 20 odsto, ne samo zbog rasta troškova života već i ogromnog skoka cene bakra na svetskoj berzi (8.650 dolara za tonu, što je apsolutni rekord svih vremena). Traži se i najhitnija isplata regresa za godišnji odmor od 60.000 dinara, te 16.000 dinara za uskršnje praznike, uplata i dopuna za penzijski fond i isplata 500 evra za 1. maj svim zaposlenima.



USLOVI


Ruski SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i 414 miliona dolara za investicije u RTB Bor. Međutim, postavio je i svoje uslove, među kojima je da se izbrišu rokovi uplate kupoprodajne cene, da se vrati licitaciona garancija prilikom potpisivanja ugovora, da državno zemljište koristi bez naknade i da nema roka za sprovođenje ekološkog programa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.