TREĆI STRAŽAR ŽIV!

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TREĆI STRAŽAR ŽIV!

Vladan Batić tvrdi da je ključ istrage o ubistvu gardista Milovanovića i Jakovljevića u svedočenju dvojice stražara koji su kobne noći bili na svojim mestima u kasarni na Topčideru

BEOGRAD - Mirko Papić, stražar koji je bio na dužnosti u momentu pogibije gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004. godine, živ je i zdrav, saznaje Kurir. Mada je bivši ministar pravde i zastupnik porodica poginulih gardista Vladan Batić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prekjuče rekao da je treći vojnik i ključni svedok tragedije u međuvremenu preminuo, prema našim saznanjima, Papić živi u okolini Priboja.

Međutim, tu nije kraj obrtima u ovom nikad do kraja nerazjašnjenom slučaju. Osim Papića, postoji još jedan važan svedok, bivši vojnik, koji živi u Adaševcima kod Šida. Vladan Batić kaže da sa svojim pravnim timom još nije uspeo da ga pronađe, kao i da ne zna da li je živ.

Tim zastupnika porodice nastradalih gardista zatražio je od Tužilaštva pokretanje istrage protiv nepoznatog izvršioca, zbog sumnje da su dvojica vojnika u kasarni „Karaš„ ubijena, rekao je juče Batić. On je, ističući da su u njegovom timu preveli izveštaj FBI pre zvaničnih službi, rekao da se balistički nalaz američkih stručnjaka podudara s izveštajem nezavisne državne komisije, prema kojem su dvojica gardista prvo razoružana, pa ubijena.

- S obzirom na to, smatramo da može da se otkloni kao suvišno novo sudsko-medicinsko veštačenje - rekao je Batić i dodao da će od ministra pravde, predsednice Vrhovnog suda i tužilaštva tražiti formiranje posebnog tima za ovaj predmet.

- Takođe, porodice ubijenih vojnika zamolile su me da od predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice zatražim odgovor na pitanje ko je ubio njihovu decu. Pozivam Tadića da obznani sve što zna o sednici Vrhovnog saveta odbrane održanoj krajem 2004. godine - poručio je Batić.

Prevod izveštaja FBI dostavljen je u Okružni sud u Beogradu, odakle je sa spisima predmeta prosleđen tužilaštvu, a poslat je i opunomoćenicima oštećenih. Tokom jučerašnjeg dana, povodom Batićevih tvrdnji, Okružno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je novu internu istragu. Kako se ispostavilo, dvojica stražara te kobne noći bili su na svojim stražarskim mestima i nisu patrolirali kao vojnici koji su pronađeni mrtvi. Baš njihovi iskazi Nezavisnoj komisiji, tvrdi Batić, mogu da dovedu do razrešenja misterije „Topčider“, koja traje već tri godine.

PRELEVIĆ: ISKAZI NISU PREVIŠE BITNI

Božo Prelević, predsednik nezavisne komisije koja se bavila istraživanjem okolnosti pod kojima su poginuli gardisti, u izjavi za Kurir kaže da su mu poznata oba vojnika, ali da se ne seća njihovih iskaza.

- I Papić, ali i drugi vojnik iz Adaševaca, kome ne mogu da se setim imena, već su svedočili nezavisnoj komisiji. Koliko se sećam, u njihovim iskazima nema bitnih argumenata za istragu - ističe Prelević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.