Izvor: B92, 15.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"TREBA VREMENA ZA ISKORENJIVANJE KORPUCIJE"

Beograd -- Ekspert Svetske banke za borbu protiv korupcije Bertran de Spevil ocenio je da u Srbiji postoji odlucnost vlasti i drustva za borbu protiv tog vida kriminala. De Spevil, koji vec 2 nedelje boravi u Jugoslaviji na poziv Saveta za borbu protiv korupcije, izjavio je da je za iskorenjivanje korupcije potrebno mnogo vremena. On je naveo da strategija borbe treba da pociva na 3 osnovna elementa, sprovodjenju zakona, prevenciji i promeni svesti gradjana. "Za borbu protiv korpucije je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno vreme, to je neprikidan proces koji polako pokazuje rezultate. Uspeh je postignut kada smanjite korupciju do momenta kada vise nije zanemarljivo sve sto pokusavate da razvijete i izgradite u Srbiji, u ekonomiji ili na politickom frontu. Kada se dosegne nivo da gradjani vise ne osecaju da je korupcija neizbezan nacin zivota, kada postanu netolerantni prema korupciji i ne zele da se ona vrati u njihov zivot, tada mozete da kazete da ste postigli uspeh", rekao je De Spevil.

Sekretar Ministarstva finansija i predstavnik Srbije u Antikorupcijskoj inicijativi Pakta stabilnosti Aleksandra Drecun izjavila je da je izradjena radna verzija Zakona o sprecavanju konflikta interesa i Zakona o finansiranju politickih partija koji ce u septembru uci u skupstinsku proceduru. Ona je najavila da ce naredne nedelje poslanici republicke skupstine raspravljati o zakonu o javnim nabavkama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.