TREBA DA PROMENIMO LOŠE NAVIKE Dr Dunjić o značaju narodne medicine i ponašanju koje RAZARA ZDRAVLJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2021, 19:59

"TREBA DA PROMENIMO LOŠE NAVIKE" Dr Dunjić o značaju narodne medicine i ponašanju koje RAZARA ZDRAVLJE

Doktor Slobodan Dunjić otkrio je kako da sačuvamo zdravlje, zašto dolazi do epidemije "savremenih bolesti" u Srbiji i svetu i gde najčešće grešimo kada želimo da sačuvamo imunitet

Doktor Slobodan Dunjić, specijalista opšte medicine i lekar integrativne medicine, govorio je zašto po njegovom mišljenju nastaju savremene bolesti, koje srpske narodne lekove je priznala integrativna medicina i zašto je heklanje dobro za mozak, čak i prema iskustvu zapadnih zemlja. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Kako je objasnio, najčešća greška koju Srbi prave jeste što pokušavaju da budu savremeni i moderni, pa zaboravljaju i odbacuju sve što su radili njihovi preci, a može da bude korisno za zdravlje i imunitet.

NE TREBA DA VERUJEMO REKLAMAMA I MARKETINGU 

Doktor Slobodan Dunjić kaže da "ne smemo da zaboravimo na zdrav seljački razum", kada se radi o zdravlju i lečenju, jer na tim principima počiva integrativna medicina.

- Ne treba da potpadamo pod uticaj marketinga i reklama. Zbog navika potrošačkog društva, loše ishrane, zračenja, manjka aktivnosti i boravka u prirodi, nastaje prava epidemija kancera, dijabetesa i mnogih drugih bolesti u Srbiji i svetu. To je dokazano na svetskim studijama, samo treba to da osvestimo i promenimo loše životne navike - kaže Dunjić.

RAKIJA ZA GRLO, PIHTIJE ZA KOSTI?

Naše babe su koristile metode integrativne medicine, a da nisu ni znale. To su zapravo naše tradicionalne metode lečenja koje se prenose sa kolena na koleno, tvrdi dr Slobodan Dunjić. Iako to često nisu metode koje klasična medicina priznaje, određeni lekari smatraju da mogu da budu korisne u pojedinim slučajevima.

"Kada nas boli grlo, stavljamo oblogu od rakije, to nam je savet od naših predaka. To rade i doktori, ali se to retko preporučuje pacijentima. Zatim, zimi su se ranije spremale pihtije, koje regenerišu zglobove zbog želatina u sebi. Vodilo se računa gde se prave kuće i govorilo se, gde ovca prenoći, tu su pozitivna zračenja i treba zidati. Ja smatram da treba verovati u to i da tu ima nečega", kaže dr Dunjić za MONDO.

NA NEMAČKOJ KLINICI ŽENE SEDE I HEKLAJU?

Dr Dunjić je ispričao situaciju koju je lično doživeo na onkološkoj klinici u Nemačkoj, kada su mu rekli da imaju novu, revolucionalnu metodu zahvaljući kojoj se pacijenti brže oporavljaju nakon izlaska iz kritičnih stanja. Ispostavilo se da je u pitanju - heklanje.

- Kolega lekar me je uveo u prostoriju u bolnici gde ljudi sede, štrikaju i pričaju. Pa, to su naše žene radile pre 50 godina i tako su provodile vreme. To je manuelni rad koji dobro utiče na hipofizu, koja je glavni softver našeg organizma. Jednostavnije rečeno, takav ručni rad je odličan za mozak i treba da se vratimo štrikanju i heklanju, umesto da gledamo turske serije, koje nas ničemu ne uče i gde se samo gubi vreme - objašnjava dr Dunjić.

POSLE PONOĆI NIKAKO SIJALICE

Ono što je takođe jako važno prema rečima lekara, jeste da treba da legnemo na spavanje pre ponoći, jer u suprotonom, bićemo umorni, razdražljivi i neispavani, bez obzira koliko sati sna smo imali.

- Moramo da legnemo na vreme. Melatonin je važan hormon i luči se izmedju 22 i 3 časa ujutru. Posle ponoći 'nestaje magija' i mora da se spava, inače ćemo ujutru biti svadljivi i umorni, nervozni, bez koncentracije. To se naročito odnosi na decu koja do kasno gledaju u ekran i time poremete lučenje hormona spavanja. Kada krene da se luči melatonin, samo jedan pogled u ekran ili svetlo je dovoljan da se to zaustavi.Zato noću ne treba imati svetlost i paliti sijalice - kaže dr Dunjić.

Dr Dunjić smatra da je naš organizam najsavršenija mašina i da ima odlične mehanizme kojima se brani od spoljašnjih agenasa. Ipak, ako ga izbacimo iz ravnoteže, on ne može da se brani i dolazi do bolesti, tvrdi on.

- Epidemija je bolesti sa štitnom žlezdom i sterilitetom svuda u svetu, zbog načina života. Niko od mojih prijatelja ranije nije imao probleme sa steriletom, a sada je to masovno. U 50 sela niko nije imao dijabetes i kancer. Sada, samo 20, 30 godina kasnije, imamo frapantne promene. Funkcija organa je jako poremećena i sve to zbog načina života, loše ishrane, nespavanja, nekretanja - kaže Dunjić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.