TRASA PREKO HRVATSKE NE DOLAZI U OBZIR: Razmatra se povezivanje Srbije i Republike Srpske LINIJOM VOZA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRASA PREKO HRVATSKE NE DOLAZI U OBZIR: Razmatra se povezivanje Srbije i Republike Srpske LINIJOM VOZA

Veliki planovi "Železnica"

U "Železnicama RS" ozbiljno razmišljaju o obnovi putničkog saobraćaja iz Banjaluke za Zagreb i Beograd jer smatraju da je putovanje vozovima komfornije odnosno ekološki prihvatljivije i jeftinije od drugih vidova prevoza.

Pregovori sa Hrvatskim železnicama o mogućnosti obnove linije Banjaluka-Zagreb već su počeli.

Ako pregovori uspeju vozovi bi prema Zagrebu ponovo mogli da krenu najstarijom prugom u BiH - prugom Banjaluka-Dobrljin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ta deonica izgrađena je još 1872. godine za vreme Otomanske imperije koju neki zbog toga zovu i "turska pruga".

Voz za Beograd, koji je uz povremene prekide zbog ratova saobraćao više od osam decenija, ukinut je 9. decembra 2012. godine, a kako sada stvari stoje, linija neće biti uskoro obnovljena.

Stara trasa, preko istočne Hrvatske, ne dolazi u obzir, ali je u planu da vozovi iz Banjaluke za Beograd idu prugom preko Tuzle i Zvornika.

- Starom trasom preko Hrvatske voz bi dva puta prelazio državne granice što znatno usporava saobraćaj. Ukoliko bi voz išao preko Tuzle to bi značilo samo jedan prelazak granice i to sa Srbijom, a zahvaljujući specijalnim paralelnim vezama RS i Srbije granična procedura bi u putničkom saobraćaju mogla biti pojednostavljena - kaže v.d. direktora "Železnica RS" Zoran Ilinčić.

Da bi se to ostvarilo treba rekonstruisati tunel "Križevići", dug skoro pet kilometara, koji je prilagođen samo za prevoz tereta, ali ne i za putničke vozove.

- Formirana je radna grupa koja treba da snimi situaciju u ovom tunelu i izračuna koliki bi bili troškovi rekonstrukcije tunela - objasnio je Ilinčić.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: HRVAT KOJI JE NAPRAVIO SIMBOL BEOGRADA: Bežao od ustaša, jurio ga Tito, a njegova dela i danas SVAĐAJU Srbe i Hrvate (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.