TRAMPOV ODGOVOR RUSIMA: Pentagon testirao HIPERZVUČNI PROJEKTIL

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 13:23

TRAMPOV ODGOVOR RUSIMA: Pentagon testirao HIPERZVUČNI PROJEKTIL

Proba rakete sprovedena martu

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je počelo ispitivanje hiperzvučne rakete koja je u stanju da dostigne brzinu od 17 mahova.

Raketu je najavio nedavno predsednik SAD Donald Tramp. Prema rečima neimenovanog predstavnika Pentagona prvi test rakete sproveden je još u martu, a tom prilikom je letela brzinom 17 puta većom od zvuka.

Podsetimo, krajem juna je Tramp aktivirao Zakon o odbrambenoj proizvodnji, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi ubrzao proces realizacije programa po pitanju stvaranja hiperzvučnog oružja i kosmičkih tehnologija. Inače, taj zakon je usvojen još 1950. godine, za vreme Korejskog konflikta, a tiče se proizvodnje oružja u uslovima rata ili u vanrednim situacijama.

"Baćuške" poseduju raketni kompleks "Sarmat" za koji se tvrdi i da je "kraljica interkontinentalnih raketa". Uz maksimalni domet od 18.000 kilometara može da bude opremljen hiperzvučnim raketama "Avangard" i da ponese 10-15 nukelarnih bojevih glava.

Raketa "Avangard" može da savalada sve protivraketne sisteme odbrane brzinom od 20 maha, a može i da manevriše u slojevima atmosfere, kako bočno, tako i vertikalno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.