TRAMP ZADAJE UDARAC OPOZICIJI! Amerika osudila IDEJU BOJKOTA IZBORA: Poslata jasna poruka za srpske opozicionare

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2020, 08:23

TRAMP ZADAJE UDARAC OPOZICIJI! Amerika osudila IDEJU BOJKOTA IZBORA: Poslata jasna poruka za srpske opozicionare

Američki diplomata kaže da je izlazak na birališta jedini ispravan put da se čuje glas opozicije.

Metju Palmer, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za Zapadni Balkan, nedvosmisleno je poručio da bojkot parlamentarnih izbora u Srbiji nije rešenje koje ima podršku Bele kuće.

On je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji nisu idealni, ali da to nikako nije razlog za neizlazak na birališta.

Zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pomoćnika američkog državnog sekretara tako je razvejao poslednje nade lidera SZS-a Dragana Đilasa da Zapad neće priznati rezultate predstojećih izbora u Srbiji i da može da računa na njihovu podršku u rušenju režima.

- Kada je reč o izborima 21. juna, mi bismo želeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor. Važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve političke partije da učestvuju u izborima. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlučili da učestvuju i nadamo se da će građani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju - kazao je Palmer.

On je dodao da je važno da misija OEBS-a u Srbiji proceni kakvi su uslovi za izbore.

- Uslovi koje smo videli na prethodnim izborima i koje vidimo danas nisu idealni, posebno smo izrazili zabrinutost u vezi sa medijima. Važno je da sve partije imaju pristup državnim medijima, posebno RTS-u. Ali, kao što smo rekli, odgovor na to jeste da sve političke partije, uključujući i vladajuće, uđu u arenu, da se takmiče, da prenesu svoje poruke i obezbede podršku građana - istakao je Palmer.

Trampov izaslanik primetio je da razume razloge opozicije za nezadovoljstvo, ali...

- Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igrum da se čuje njen glas, da se takmiči i da omogući javnosti u Srbiji da ima priliku da bira. I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovu kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer - naglasio je Palmer, te odbacio pojedine tvrdnje da SAD podržavaju predsednika Aleksandra Vučića zato što ga vide kao kredibilnog partnera u rešavanju pitanja Kosovo, pa da zato žmure na probleme sa demokratijom.

Palmer je samo poslednji u nizu zapadnih zvaničnika koji su otvoreno kritikovali Đilasovu ideju bojkota. Pre njega to su učinilio i evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, te ambasador SAD Entoni Godfri. Da je ideja bojkota propala, shvatili su i drugi predstavnici srpske opozicije koji danima pripremaju svoje liste za izlazak na lokalne, ali i parlamentarne izbore.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da je Zapad shavtio da je srpska opozicija bez realnog kredibiliteta.

- Palmer je vrlo razuman čovek i ako je Zapad možda i imao neku nameru da odigra na srpsku opoziciju, sada je shvatio da su oni koji se predstavljaju kao opozicija zapravo manjina koja ne bi prešla ni pet, ni šest odsto na izborima. Podrška koju su ranije imali podelila se jer su se oni rasuli na frakcije. Zapad ne može da negira demokratski kapacitet izbornog procesa kada će na njima učestvovati petnaestak lista. Zato i njihove poruke idu u pravcu podrške učestvovanju na izborima. Sličnu poruku čuli smo i od evroparlamentaraca za koje se baš i ne može reći da nas vole. Palmerova poruka se neće dopasti opoziciji, ali ko gubi, ima pravo i da se ljuti - kaže Deđanski.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.