TRAMP NE PRESTAJE DA ŠOKIRA PLANETU: Zarazan napustio bolnicu, pa svojim postupkom izazvao lavinu komentara

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2020, 23:00

TRAMP NE PRESTAJE DA ŠOKIRA PLANETU: Zarazan napustio bolnicu, pa svojim postupkom izazvao lavinu komentara

Više pomoćnika - koji nisu želeli da budu imenovani – rekli su da je njegov izlazak bio nepotreban rizik

Aktuelni i bivši agenti američke Tajne službe i zdravstveni radnici bili su šokirani kad je predsednik Donald Tramp u nedelju uveče izašao iz bolnice u kojoj ga tretiraju zbog korona virusa kako bi se provozao i pozdravio svoje pristalice koje mu pružaju podršku ispred zgrade.

Oni su rekli da je Tramp ugrozio ljude koji su bili sa njim u vozilu zarad publiciteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
, ali su takođe ukazali da to nije iznenađujuće.

- Tramp je rekao da mu je dosadno u bolnici – rekli su oni.

- Želeo je da pokaže svoju snagu nakon što je njegov šef osoblja (Mark Medouz) izneo sumorniju procenju njegovog zdravstvenog stanja od lekara – rekli su zvaničnici Trampove kampanje i Bele kuće.

Sve više agenata Tajne službe zabrinuto je zbog predsednikove vidne indiferentnosti prema zdravstvenim rizicima s kojima su oni suočeni kad putuju sa njim u javnosti, a nekoliko njih je bilo zgroženo ovim izlaskom iz bolnice. Oni su se zapitali kako Trampova želja da ga vide van bolnice opravdava ugrožavanje agenata koji ga štite.

- On se čak i ne pretvara da mu je stalo – rekao je jedan agent nakon predsednikovog izlaska iz bolnice.

- Gde su tu odrasle osobe? – upitao je bivši član Tajne službe.

Patriša Bekford Ejkson iz Tajne službe, koja je više od tri godine štitila tadašnjeg predsednika Džordža Buša, rekla je da je tada najveći strah agenata bio od atentata.

- Naš najveći strah bio je usamljeni atentator, ali stvari su se otad promenile. Sada su agenti suočeni sa organizovanim terorizmom i Kovidom – rekla je ona, dodajući da njihov posao nije da kažu "ne" zadatku već da štite.

- Osećam se loše jer ti agenti rade svoj posao, oni su se zakleli na to. Ali kako zaštiti nekog od Kovida? – upitala je Ejkson.

Portparol Bele kuće Džad Dir branio je Trampov "izlet". On je novinarima rekao da su tokom njegovog izlaska preduzete "prikladne mere zaštite" kako bi se zaštitio predsednik i svi oko njega.

- Te mere su uključile nošenje lične zaštitne opreme – rekao je Dir bez iznošenja više detalja, dodajući da je Trampov izlazak odobrio medicinski tim.

Vest da je Tramp pozitivan na korona virus već je dovela do novih kritika njegovog labavog pristupa zdravstvenoj krizi a zdravstveni zvaničnici se muče da uđu u trag onima koji su možda bili izloženi zarazi na velikim dešavanjima.

Tramp je pozvao desetine političara i drugih zvaničnika na ceremoniju imenovanja Ejmi Koni Baret za Vrhovni sud, koja je održana 26. septembra u ružičnjaku Bele kuće. Mnogi okupljeni nisu nosili maske, sedeli su jedan do drugo, a neki su se i grlili. Nakon toga su Tramp i još najmanje sedam osoba testirani pozitivno na koronu.

Tramp je nosio masku dok je mahao pristalicama iz vozila. On je prethodno najavio da će napraviti “malo iznenađenje za velike patriote koje imamo na ulicama”. Ali njegova maska nije bila dovoljna da umiri lekare, koji su na "Tviteru" kritikovali njegov izlet kao “neodgovoran”.

- Maske pomažu ali nisu neprobojne - naveo je u postu Sad Omer, direktor Instituta za globalno zdravlje Jejl.

A među kritičarima se našao i lekar povezan sa bolnicom "Volter Rid".

- Svaka osoba u vozilu tokom potpuno nepotrebne predsedničke vožnje sada mora biti u karantinu 14 dana - "tvitovao" je Džejms Filips, koji je takođe profesor Univerziteta Džordž Vašington.

- Oni se mogu razboleti. Mogu umreti. I to zbog političke predstave. Komandovani Trampom da rizikuju svoje živote zarad predstave. To je suludo - dodao je on.

Dok Tramp tvrdi da se "dobro oseća", a njegov lekar Šon Konli negira da je bio na kiseoniku , Medouz je u subotu rekao da je predsednikovo stanje "uznemirujuće", što je unelo konfuziju u izveštaje o tačnom zdravstvenom stanju prvog čoveka SAD.

Njegovi lekari su danas saopštili da bi Tramp već danas mogao biti pušten iz bolnice. Međutim, oni koji nisu bili uključeni u njegovo lečenje tvrde da je činjenica da Tramp koristi deksametazon, generički steroid, ukazuje da je on teško oboleo.

Glavni medicinski službenik u klinici Nortvel u Njujorku Dejvid Batineli smatra da je potpuno verovatno da bi Tramp mogao da bude pušten iz bolnice u ponedeljak, ali upozorava da za potpuni oporavak treba vremena,.

- Malo je verovatno da će izaći i nastaviti kampanju za manje od 14 dana - rekao je Batineli.

Iz Tajne službe nisu još komentarisali slučaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.