Izvor: B92, 05.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAJKOVIC RAZGOVARAO SA DJUKANOVICEM I SOCEM

Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momcilo Trajkovic razgovarao je u petak uvece u Podgorici sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem i liderom Narodne stranke Draganom Socem. 'Glavna tema razgovora bilo je Kosovo u svetlu nove platforme Crne Gore za redefinisanje odnosa u federaciji', izjavio je za B92 Momcilo Trajkovic. 'Gospodin Soc mi je rekao da je veoma zabrinut za sudbinu Kosova jer nova platforma to pitanje ne tretira na pravi nacin', objasnio je Trajkovic. On je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je glavni sastanak bio ipak sa predsednikom Djukanovicem.

"To je bio otvoren razgovor koji je trajao dva sata. Ja sam izneo zabrinutost da bi eventualno sprovodjenje referenduma za samostalnu Crnu Goru ustvari bilo napustanje Kosova i Metohije - jer bi to islo u pravcu davanja mogucnosti Kosova da bude nezavisno. Albanci cekaju sansu koju nisu iskoristili kada se raspadala SFRJ", ocenio je Trajkovic.

'Moram da kazem da je gospodin Djukanovic izrazio svoju zabrinutost za Kosovo i Metohiju, ali i rekao da smatra da je Kosovo problem koji treba da resava Srbija', naveo je Trajkovic. 'Djukanovic tumaci Rezoluciju 1244 tako da jeste Kosovo deo Jugoslavije, ali je Jugoslavija sastavljena od Srbije i Crne Gore i da u tom smislu Srbija ima odgovornost da to pitanje resi', dodao je Trajkovic. Na pitanje da li je Djukanovic rekao sta ce se desiti sa Kosovom ukoliko Crna Gora proglasi nezavisnost, lider Srpskog pokreta otpora kaze:

"Konkretan odgovor na to pitanje nisam dobio, ali ocigledno je da se u daljim razgovorima izmedju Srbije i Crne Gore mora postavljati to pitanje. Djukanovicev stav je da se pitanje Kosova i Metohije nece skoro resiti i smatra da Crna Gora ne bi trebalo da bude vezana za to pitanje i smatra da bi Crna Gora i Srbija trebalo da budu dve drzave koje bi bile u zajednici. Za sada crnogorsko rukovodstvo nema odgovora na pitanje statusa Kosova i Metohije".

Trajkovic je rekao da je Djukanovicu skrenuo paznju da bi ignorisanje problema Kosova moglo da steti i Crnoj Gori zbog pitanja stabilnosti regiona. 'Crnogorski predsednik rekao mi je da je toga svestan, ali i da je uveren da se resenje za problem Kosova moze naci', zakljucio je Trajkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.