TORNADO BACAO LJUDE i automobile u vazduh, rušio SVE PRED SOBOM! Olujni vetar RAZORIO DUBROVNIK! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2018, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TORNADO BACAO LJUDE i automobile u vazduh, rušio SVE PRED SOBOM! Olujni vetar RAZORIO DUBROVNIK! (VIDEO)

Ogromna pijavica stigla je danas sa mora i bacala automobile i ljude kako je htela, rušeći sve pred sobom u dubrovačkoj vazdušnoj luci.

- Krenuo sam prema zgradi, kada je kiša prestala. Tada sam video pijavicu. Vrtlog je bacao aute i ljude u vazduh i rušio sve pred sobom - rekao je za hrvatske medijie čitalac koji se u ponedeljak oko 15 sati zatekao u dubrovačkoj zračnoj luci.

Na sreću, niko nije povređen, a nastala je samo šteta koju će naknadno utvrditi. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Koordinator prometa Zračne luke Dubrovnik potvrdio je da je pijavica prošla aerodromom, te da je nastala šteta.

- Pijavica je stabla čupala iz zemlje. Čak je bacila i čoveka na pod, ali srećom nije povređen. Moj parkirani auto se okrenuo skroz na drugu stranu. Druga dva auta je digla u vazduh barem dva metra i zabili su se jedan u drugi - prepričao je Renato.

Sve je, kaže, trajalo samo nekoliko sekundi, ali i to je bilo dovoljno da napravi štetu.

Letovi nisu bili otkazani, te su avioni leteli po rasporedu.

Čitateljka ovog portala Andreja videla je pijavicu kako hara Cavtatom.

- Bio je neki pljusak koji je trajao desetak minuta, nakon toga se smirilo i ugledala sam kako pijavica diže površinu mora. Srećom, koliko sam videla, u moru nije bilo brodova, pa se nadam da nije bilo neke veće štete. Nakon što je to potrajalo nekoliko trenutaka, sve se smirilo i zasjalo je sunce, kao da se ništa pre toga nije dogodilo - objašnjava Andreja.

Inače, morska pijavica je manja vrtložna oluja koja se javlja iznad mora ili voda. Iako su površinski malene, pijavice mogu razviti vrlo razorni orkanski vetar. On nastaje zbog znatnih razlika u pritisku vazduha na relativno malom prostoru.

Za nastanak pijavice potreban je velika nestabilnost atmosfere, pojava olujnih oblaka kumulonimbusa i visoka relativna vlažnost vazduha. Na sreću, vrlo brzo potroše energiju i nestanu brzo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.