TOPIĆE SE ASFALT! ZBOG OVOG PRIRODNOG FENOMENA IMAĆEMO PAKLENE VRUĆINE! Srbiju zaobilazi opasni ciklon, ali nas baš zbog toga čekaju ponovo TROPSKI DANI

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2023, 18:02

TOPIĆE SE ASFALT! ZBOG OVOG PRIRODNOG FENOMENA IMAĆEMO PAKLENE VRUĆINE! Srbiju zaobilazi opasni ciklon, ali nas baš zbog toga čekaju ponovo TROPSKI DANI

Narednih dana Srbija će se zbog uticaja veoma interesantne pojave, vratiti u tropske dane kao usred leta.

Nad zapadnom i centralnom Evropom i nad oblašću Alpa prostire se veoma izražen termički greben, a njegov položaj je takav da on u sinoptici predstavlja omega bloking. Dakle, ovaj sistem sprečava prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema da Atlantskog okeana prodre na evropsko kopno, zbog čega će snažan ciklon sa Atlantika donositi obilne padavine i niže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << temperature Španiji i Portugaliji.

Istovremeno, snažan ciklon koji je prethodnih pet dana potopio Grčku i pojedinim predelima doneo kiše koliko u proseku padne i za dve godine, premnešta se svojim centrom prekog Jonskog mora dalje od evropskog kopna, odnosno na obale Libije. Centar visokog pritiska u sklopu omege bloking i grebena nalazi se nad zapadnom Evropom, pa je tako u Franucskoj vedro i vrelo, uz vrlo visoke temperature.

Dakle, pod uticajem napomenutog sistema i visokog vazdušnog pritiska, vreme u Srbiji narednih dana biće sunčano i pravo letnje. Za vikend će duvati slab do umeren severoistočni, istočni i jugoistočni vetar. Jutra će biti sveža, u dolinama i kotlinama sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu oko 16°C. Tokom dana biće toplo, maksimalna temperatur za vikend od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C, prognozira Đorđe Đurić.

Još toplije biće početkom sledeće sedmice, jer će se nad našim područjem prostirati visinski termički greben sa jugozapada, a u sklopu njega očekuje se priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana. Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32-33°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće malo svežije, maksimalna temperatura do 29-30°C.

Očekuje se i pojačanje jugoistočnog vetra, pa će u utorak i u sredu u većem delu Srbije duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, planine, Vojvodina, Beograd), na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 80 km/h.

Inače, jugoistočni vetar i pad vazdušnog pritiska biće uvod u promenu vremena, koju će doneti četvrtak. Sredinom sledeće sedmice blago će se narušiti sistem i greben nad našim područjem, u prodor hladnog fronta sa severa.

Već u sredu uveče u severozapadnim, a u četvrtak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni. Očekuje se pad temperature za 5 do 7 stepeni, ali se očekuje i dalje ugodno toplo, uz prosečne temperature za sredinu septembra koja iznosi od 23 do 27°C. Ovo pogoršanje vremena biće kratkog daha i već sledećeg petka sledi stabilizacija vremena, pa će naredni vikend doneti pravo letnje vreme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.