Izvor: B92, 08.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOMOVIC: NIJE VALIDNA INFORMACIJA O PRETNJAMA MARKOVICA

Koministar unutrasnjih poslova Srbije Slobodan Tomovic saopstio je da nedavno objavljena informacija o tome da je sef DB-a Radomir Markovic pretio njemu i drugoj dvojici ministara, nije autenticna i validna. U izjavi za B92, Tomovic, inace clan SPS-a, tvrdi da dokument iz koga se vidi da je Markovic ministrima pretio podzemljem, nije stav Ministarstva unutrasnjih poslova. "Blic je objavio jedan dokument koji nije autentican i validan tog trenutka kad je objavljen jer na dokumentu stoje imena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prezimena mojih kolega, moje, stoji pecat ministarstva, ali ne stoji potpis nijednog od nas. Dakle, moze li dokument koji nije potpisan ni od mene ni od mojih kolega biti validan i autentican. Smisao mog saopstenja je bio da kazem: to sto nije potpisano, nije stav ministarstva, to sto neko od nas izjavi u javnosti, a da pri tom nije postignut konsenzus, je u tom trenutku njegovo licno misljenje. Uz sve to, dali smo nalog resoru Javne bezbednosti da utvrdi ko je autor takve informacije i ko je zloupotrebio pecat ministarstva da stavi na jednu takvu informaciju koja nije potpisana od strane ovih ministara", kaze Tomovic.

Gospodin Tomovic je, medjutim, odbio da proceni ko bi mogao da zloupotrebi pecat MUP-a. "Ne moze svako da ima pecat", ocenjuje Slobodan Tomovic. Odgovarajuci na nase pitanje zasto - i pored toga sto je sam Rade Markovic diskreditovan kao prvi covek DB-a, a sluzba koju jos uvek vodi kompromitovana - SPS insistira da vrh tog resora ostane nepromenjen, Tomovic je uzvratio da takav zahtev ne stoji u Sporazumu o stvaranju Vlade Srbije. Takodje, dodaje Tomovic, stav socijalista je principijelan, i ne stiti nikog od krivicne odgovornosti: "Ovde se radi o jedno apsolutno principijelnom stavu. Ako ima elemenata validnih, koji mogu predstavljati materijalne dokaze itd, da je bilo ko u MUP-u i bilo kada uradio nesto sto ga de jure diskredituje da moze da obavlja te poslove, ja takvo sto necu sigurno braniti. Razlozi su principijelni, a proisticu iz dogovora koji su postignuti prilikom sporazuma i garancija koje su na izvrsenje tih dogovora i tako postignutog sporazuma dali Kostunica i g. Milan Milutinovic", kaze Tomovic. Koministar Tomovic je podsetio da Vlada, kao i ministarstvo unutrasnjih poslova, odlucuju konsenzusom. "Moramo ohladiti glave i naci resenje, izbori ce biti u decembru, pa ce novi mandatar i ministar imati prava da izvrse kadrovske promene, i da poreknu krivicne postupke", zakljucio je u razgovoru za B92, Slobodan Tomovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.