TO JE UPOZORENJE Kina poslala poruku nakon velikih vojnih vežbi kod Tajvana - novi sukob na pomolu?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 09:27

"TO JE UPOZORENJE" Kina poslala poruku nakon velikih vojnih vežbi kod Tajvana - novi sukob na pomolu?!

Kineske snage i dalje u vodama oko Tajvana.

Peking je poručio da predsednica Cai Ing-Ven gura Tajvan u "olujna mora" nakon što je Kina održala vojne vežbe kao odgovor na nedavni sastanak Cai s predsednikom Predstavničkog doma SAD-a Kevinom Makartijem u Kaliforniji te je upozorio "protiv dosluha separatističkih snaga i spoljnih sila".

Cai je kazala da je prekookeansko putovanje, u sklopu kojeg se sastala s Makartijem u SAD-u te je bila u Gvatemali i Belizeu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svetu pokazalo odlučnost Tajvana da brani slobodu i demokratiju.

Putovanje je razbesnelo Peking, koji je odgovorio višednevnim vojnim vežbama, čiji je cilj bio da pokaže da može nasilno da preuzme kontrolu nad Tajvanom.

Kina na Cai gleda kao na separatistkinju te je odbacila njene ponovljene pozive na razgovore. Cai sa svoje strane kaže da želi mir, ali da će njena vlada braniti Tajvan ako bude napadnut.

- Cai Ing-ven donela je opasnost Tajvanu. Cai Ing-ven je gotovo u potpunosti stala na stranu Sjedinjenih Američkih Država gurajući Tajvan u olujno more - rekla je portparolka kineske Kancelarije za tajvanska pitanja Ču Fenglian.

Ču je kazala da su vežbe oko Tajvana "ozbiljno upozorenje protiv dosluha i provokacije tajvanskih separatističkih snaga za nezavisnost i spoljne sile".

Cai, koja se vratila u Tajvan dan pre početka vežbi, istakla je da je putovanje bilo uspešno u dobijanju podrške protiv agresora koji preti slobodi ostrva.

- Ovim putovanjem ponovo smo poslali poruku međunarodnoj zajednici da je Tajvan odlučan da čuva slobodu i demokratiju, a za to smo dobili priznanje i potporu naših demokratskih partnera - rekla je Cai na susretu s kanadskim zastupnicima u svom kabinetu u Taipeiju.

Uprkos tome što je Kina objavila da su se trodnevne vežbe završile prema planu u ponedeljak, Peking je nastavio vojne aktivnosti oko Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu ujutro da je u prethodna 24 sata otkrilo 35 kineskih vojnih aviona i osam brodova u blizini Tajvana.

Od tih aviona, 14 je prešlo neformalnu liniju razgraničenja u Tajvanskom tesnacu.

Iako su kineski mlažnjaci ranije samo ponekad prelazili tu liniju, kineska avijacija to čini redovno od vojnih vežbi blizu Tajvana u avgustu, koje su organizovane kao odgovor na posetu Tajvanu tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD-a Nensi Pelosi.

Peking kaže da ne priznaje postojanje linije i svojata Tajvan, dok tajvanska vlada to odbacuje i poručuje da samo narod na Tajvanu može odlučivati o svojoj budućnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.