TO BI BILA KATASTROFA ZA CEO SVET Si Đinping otkrio šta Kina i Amerika nikako ne smeju da dozvole

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 09:09

"TO BI BILA KATASTROFA ZA CEO SVET" Si Đinping otkrio šta Kina i Amerika nikako ne smeju da dozvole

Predsednici dve države su imali prvi razgovor od kako je Džo Bajden inaugurisan

Predsednik Kine Si Đinping, u razgovoru sa američkim liderom Džozefom Bajdenom, izjavio je da bi sukob dve države predstavljao katastrofu za ceo svet.

Prema rečima Sija, saradnja je jedini izbor u bilateralnim odnosima Pekinga i Vašingtona.

- Kinesko-američka saradnja odgovara kako SAD, Kini, tako i celom svetu. Sukob Kine i SAD bi sigurno bio katastrofalan za obe zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i za ceo svet - prenosi Centralna televizija Kine reči Sija.

On je naglasio da, bez obzira na različite poglede na neka pitanja, strane treba da rešavaju nesuglasice na bazi uzajamnog poštovanja i da teže da izbegavaju pogrešne kalkulacije i osude.

Predsednik Kine je ukazao da Peking i Vašington treba da sarađuju u globalnoj borbi protiv pandemije, u oporavku svetske ekonomije, da podržavaju regionalni mir i stabilnost.

- U sadašnjoj situaciji, Kina i SAD, kao stalne članice SB UN imaju posebnu međunarodnu odgovornost i obavezu. Države treba da prate trendove, zajedno obezbeđuju mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu, daju istorijski doprinos u osiguranju mira i stabilnosti u celom svetu - zaključio je on.

Si je pozvao Vašington da poštuje ključne interese Kine i pokaže uzdržanost kada se tiče pitanja Tajvana, autonomne oblasti Sinđang i Hongkonga.

Ovo je bio prvi razgovor dva predsednika, nakon što je Bajden zvanično postao predsednik SAD.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.