TIRK NIJE PREDLOŽIO JANŠU ZA MANDATARA

Izvor: Kurir, 25.Jan.2012, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TIRK NIJE PREDLOŽIO JANŠU ZA MANDATARA

Predsednik Slovenije rekao je da Janšu "tereti pravosnažni i optužni predlog u krivičnom postupku"

BEOGRAD- Predsednik Slovenije Danilo Tirk danas nije predložio nikoga za mandatara nove vlade, a koalicija desnog centra parlamentu predlaže predsednika Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu.

Predsednik Slovenije je za Janšu rekao da, mada je kandidatura na osnovu potpisa poslanika predviđena Ustavom, ona nema punu legitimnost jer Janšu "tereti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pravosnažni i optužni predlog u krivičnom postupku".

Na konferenciji za štampu predsednik Tirk je naglasio da sa on nije odugovlačio predlog kanidata za mandatara. Rekao je da su mu predstavnici stranaka 27. decembra, posle nakon savetovanja sa njim, predložili da za mandatara predloži predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, što je on i učinio, ali taj njegov predlog nije prošao u parlamentu.

Pošto su mu stranke u prvom i drugom krugu savetovanja pomenule mogućnost da mandatar bude neko ko bi sastavio vladu nacionalnog jedinstva, Tirk im je predložio međunarodno priznatog finansijskog stručnjaka Marka Voljča.

Ni taj predlog nije prihvaćen.

Predsednik je još naglasio da mu u drugom krugu savetovanja sa predstavnicima stranaka nije niko predložio Janšu za mandatara.

Janšu je parlamentu danas predložilo pet stranaka juče ozvaničene koalicije desnog centra.

Parlament će o izboru novog predsednika Vlade Slovenije glasati na sednici u subotu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.