TIGRAJSKO KRVOPROLIĆE U PUNOM JEKU: Pobunjeničke vođe pružaju žestok otpor, prestonica pod opsadom

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2020, 11:01

TIGRAJSKO KRVOPROLIĆE U PUNOM JEKU: Pobunjeničke vođe pružaju žestok otpor, prestonica pod opsadom

Opozicija optužuje vladine snage za pljačku i krađu imovine, što zvanični vladini izvori nisu komentarisali

Opozicione frakcije u oblasti Tigraj, na severu Etiopije, potvrdile su da su se eksplozije, pljačke i okršaji nastavili u delovima oblasti u subotu, nakon što su vladine snage objavile spremnost da uhapse opozicione lidere.

Izveštaji ukazuju da su borbe, koje traju otprilike mesec dana, između saveznih snaga predvođenih premijerom Abijem Ahmedom i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Narodnog fronta za oslobođenje Tigraja, do sada prouzrokovale hiljade smrtnih slučajeva i oko 46.000 izbeglica u susedni Sudan.

Vlada je rekla da se "sukob bliži kraju", nedelju dana nakon što je vojska preuzela kontrolu nad Mekeleom, pokrajinskom prestonicom, dok su opozicioni lideri potvrdili da se borbe "nastavljaju".

.

Abij Ahmed je prethodno bio politički partner Narodnooslobodilačkog fronta Tigraj, koji je dominirao vladajućom koalicijom u Etiopiji tri decenije, ali je naljutio svoje bivše saveznike nakon što su zvaničnici iz Tigraja, izvedeni pred sud u pod optužbama korupcije i zlostavljanja.

Front je rekao da su "hapšenja i suđenja bila politički motivisana", optužujući premijera za pokušaj da stegne moć u zemlji, u vreme kada je Ahmed lidere fronta opisao kao "kriminalce koji su se pobunili protiv savezne vlasti".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.