Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TGE: Zakonski regulisati položaj transrodnih osoba u Srbiji

NOVI SAD -

Predstavnici organizacije za zaštitu prava transrodnih osoba "Trans džender Jurop" (Trans Gender Europe) založili su se danas da se u Srbiji zakonski reguliše status tih osoba, za koje su kazali da su izloženi svakoj vrsti diskriminacije u društvu.

Oni su na okruglom stolu u Novom Sadu kazali da su transrodne osobe izložene fizičkom nasilju, kao i eksplicitnoj diskriminaciji, jer poslodavci ne žele da ih zaposle, a često dobijaju i otkaze s posla jer su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << transrodni.

Naveli su i da transrodne osobe, čak i kada izvrše operaciju da bi promenili pol, nakon toga imaju problema da kod nadleznih institucija registruju promenu identiteta.

Dodali su da su transrodne osobe zbog toga vrlo često prinuđene da se bave prostitucijom, kako bi preživeli ili kako bi zaradili novac za operaciju promene pola.

Prema njihovim rečima, pre dve godine u Srbiji se desilo i ubistvo jedne transrodne osobe, koje je bilo motivisano upravo identitetom te osobe.

Predstavnici "Trans džender Jurop" su se založili za registrovanje svih zločina iz mržnje koji se dešavaju u Srbiji i naveli da se u Evropi u poslednjh pet godina desilo blizu 500 ubistava transrodnih osoba, koja su bila motivisana mržnjom.

Prema njihovim rečima, transrodnim osobama u Srbiji su devedesetih godina prošlog veka lekari uzimali veliki novac za operacije, koje su rađene u ilegalnim uslovima.

Okrugli sto u Kulturnom centru Novog Sada organizovala je Koalicija protiv diskriminacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.