TEŠKE OPTUŽBE NA GUTEREŠOV RAČUN: Izraelski ministar optužio sekretara UN da je stao na stranu Hamasa Pristrasan i jednostran stav

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 10:25

TEŠKE OPTUŽBE NA GUTEREŠOV RAČUN: Izraelski ministar optužio sekretara UN da je stao na stranu Hamasa "Pristrasan i jednostran stav"

Zahvalio se SAD-u na podršci.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se, kako je naveo, "svrstao na stranu Hamasa u pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

- Pozivanje na Član 99, koji nije korišćen za rat u Ukrajini ili građanski rat u Siriji je još jedan primer Gutereševog pristrasnog i jednostranog stava - napisao je Koen na mreži X.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegovoj oceni, poziv na prekid vatre "sramoti poziciju" generalnog sekretara" i predstavlja "Kainov znak" na UN.

Izraelski ministar je ponovio da bi prekid vatre u ovom trenutku sprečio uništenje palestinske militantne grupe Hamas, koji čini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, i omogućilo joj da nastavi da vlada u Gazi.

Guterres' appeal to stand on the side of Hamas and request a ceasefire disgraces his position and constitutes a mark of Cain on the UN.

The invocation of Article 99, after it was not used for the war in Ukraine or for the civil war in Syria, is another example of Guterres'…

— אלי כהן | Eli Cohen (@elicoh1) December 8, 2023

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije ove nedelje prvi put se pozvao na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, koji omogućava šefu UN da skrene pažnju Savetu bezbednosti na svako pitanje koje, prema njegovom mišljenju, može da ugrozi očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti i upozorio na "humanitarnu katastrofu" u Gazi, pozivajući na prekid vatre.

SAD su u petak stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi.

Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN, uz jedan uzdržan i jedan glas protiv.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.