TEMPERATURNI ROLERKOSTER POKOSIO SRBIJU! Virusi i dalje haraju, a OVA infekcija iznenadila je lekare

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 17:05

TEMPERATURNI ROLERKOSTER POKOSIO SRBIJU! Virusi i dalje haraju, a OVA infekcija iznenadila je lekare

Doktorka Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da iako su respiratorne infekcije specifične za zimski period, njih ima i sad.

Temperaturni rolerkoster koji imamo poslednjih nedelja, s razlikama od po 20 stepeni, ne pogoduje ljudima, ni zdravima ni bolesnima, ali ide naruku širenju respiratornih virusa, uključujući i grip, iako se očekivalo da je sezona gripa završena sa zimskim mesecima.

Naime, nakon što smo se poslednjih dana marta skidali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u kratke rukave jer je živa u termometru išla i preko 21 stepen, već u prvim danima aprila Srbiju je zavejao sneg i okovao mraz. Sada živa u termometru opet skače, do četvrtka će, prema prognozi meteorologa, opet nadmašiti 20 stepeni. A istovremeno doktorske ordinacije i dalje su pune prehlađenih ljudi.

Doktorka Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da iako su respiratorne infekcije specifične za zimski period, njih ima i sad.

Trenutno najčešće prisutan među ljudima je rinovirus, koji napada gornje disajne partije, nos, ždrelo, ali ne pravi malaksalost i nema temperature i retko kad ga prati kašalj. Kratko traje, čovek je mobilan, nema bolove. Dakle, može da funkcioniše, samo je nos zapušen - kaže ona i dodaje da ni sezoni gripa još nije kraj.

- Gripa i dalje ima, iako je to netipično za ovo doba godine. Tu idu temperatura, groznica, jeza, glavobolja, nekad i mučnina, tišteći bolovi u rukama, nogama, nekad i bol u grlu. Ovaj oblik najčešće ne daje zapušen nos - ističe dr Šehić.

Kaže, i korone ima, ali u blažoj formi i manje nego ranije. Ima i slučajeva stomačnih virusa.

- Mi danas nemamo regularne klimatske uslove, sa četiri godišnja doba, kad tačno možemo da znamo u kom nas periodu šta očekuje. Shodno tome, i enterovirusa ima, ali manje slučajeva. Oni su inače specifični za zimu, ali sada nam se priroda pobunila. Takođe, nije nužno da su oni uopšte posledica vremenskih uslova. To stanje stomačnog gripa može da se desi zbog zaraze, neopranih ruku i loše opranog voća i povrća - navodi sagovornica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.