TEMELJNO Nemačka obaveštajna služba špijunira od Amerike do Poljske

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEMELJNO Nemačka obaveštajna služba špijunira "od Amerike do Poljske"

Nemačka Savezna obaveštajna služba (BND) sistematski je nadgledala svoje prijatelje u celom svetu, između ostalih, ministarstva unutrašnjih poslova od Amerike do Poljske, ali i humanitarne organizacije, poput Medjunarodnog Crvenog krsta, piše nemački politički Magazin "Špigel" u današnjem broju.

Magazin navodi da su se u viziru BND našla ministarstva unutrašnjih poslova Amerike, Poljske, Austrije, Danske i Hrvatske i da u takozvane "tražene pojmove", koje BND koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pri špijunaži, spadaju i američka predstavništva pri Evropskoj uniji (EU) i u Ujedinjenim nacijama, kao i američko Ministarstvo finansija.

Čak i "vruća linija" američkog Ministarstva spoljnih poslova za upozorenja pri putovanjima stajala je na špijunskoj listi, a BND svoje špijunske aktivnosti nije ograničio samo na državne institucije, već su tu bile i takozvane nevladine organizacje, poput "Ker internešenel", "Oksfam" ili Međunarodni komitet Crvenog krsta u Ženevi, piše magazin.

U Nemačkoj su na listi BND bili brojni konzulati i ambasade, pa su tako nadgledani mejlovi, telefoni, adrese i faks-brojevi predstavništava Amerike, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Portugalije, Grčke, Španije, Italije, Austrije, Švajcarske i Vatikana, piše "Špigel".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.