Izvor: B92, 01.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEMA B92: UNIVERZITETSKE SKOLARINE

Vlada Srbije je na predlog Univerziteta u Srbiji prihvatila da skolarine samofinansirajucih studija za sledecu godinu budu povecane i da iznose od 15.000 do 126.000 dinara. Najskuplju skolarinu na Beogradskom univerzitetu imace Tehnolosko-metalurski, 126.000, i Matematicki fakultet, 100.000 dinara, a samofinansirajuci studenti na Geografskom, Fakultetu za fizicku hemiju, Hemijskom i Tehnickom fakultetu iz Bora placace najjeftiniju skolarinu, 20.000 dinara. Na univerzitetima umetnosti cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godisnjeg studiranja je od 48.000 do 90.000 dinara. Na fakultetima ove godine nece postojati kategorija sufinansirajucih studenata, dok ce oni koji se vec nalaze u toj kategoriji, nastaviti studije po istom principu i istim cenama. Ministar obrazovanja Gaso Knezevic rekao je da se nove cene odnose samo na studente koji ove godine upisuju fakultete i placaju punu cenu skolovanja, dok stariji studenti nece morati da placaju po novim cenama. 'Pruzili smo priliku fakultetima da se trzisno ponasaju. Ako privatni univerziteti svoj rad cene nanivou od 4.000 maraka, zasto drzavni fakultetet koji omogucava iste ili slicne uslove ne bi mogao da odredjuje slicnu cenu? Na dobre djake smo pazili time sto smo maksimalno povecavali kvote redovnih, odnosno studenata koji su na budzetu', kaze Knezevic. On je rekao i da ukoliko fakulteti zele, mogu da sami snize skolarine jer, kako kaze, mozda su se neki fakulteti preracunali i zatrazili previsoku cenu studiranja. Upitan da li se plasi reakcija sudenata i njihovih roditelja, ministar Knezevic kaze da 'je spreman da podnese proteste jer smatra da se borimo za trzisnu ekonomiju'. 'Ukoliko fakulteti smatraju da se njihovo znanje, koje se isporucuje studentima, vredi 2.000 ili vise maraka, ja stojim iza te procene, kao i cela Vlada. Ljudi treba da pocnu da se trzisno ponasaju, ako negde ima jeftinije, neka kupe', zakljucio je Knezevic.

Savez studenata Beograda smatra da se predlog fakulteta za povecanje cena skolarina moze definisati kao neposedovanje zdrave logike. Predsednik Saveza Kristina Vujicic kaze da ce u Srbiji sada studirati samo pametni i bogati. 'Sto hitnije trazimo jasno preciziranje skolarina, znaci sta je model, zasto je Matematika tri puta skuplja, 100.000. Obrazlozenje je da je to zbog racunara. Priznacemo da su racunari neophodni na svim fakultetima, ali s druge strane Hemija, gde se radi sa skupim supstancama, ima skolarinu 20.000. Zasto fakulteti drustvenog usmerenja nemaju priblizno iste cene?', kaze Vujicic. Ona je rekla i da se brzo moraju resiti materijalni problemi studenata. 'Mi sada imamo jednu disproporciju, jer kredit iznosi 350 dinara, a studenti za dom i ishranu moraju da placaju vise od 1.000 dinara', rekla je Vujicic dodajuci da se akademci nece buniti zbog drasticnih reformi ukoliko im budu obezbedjene kvalitetne studije. 'Studenti sigurno nece praviti problem oko poostrenog uslova ili skolarine ukoliko budemo imali nesto sto do sada nismo imali, a to je kvalitetna nastava, regulisana pitanja nastave, izvesnost na fakultetu i sve ono sto spada u normalan proces. 65.000 studenasta u toj situaciji nece reci &ne' takvom reformskom sistemu. U protivnom, pitanje je sta ce reci', kaze Vujicic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.