Izvor: B92, 17.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEMA B92: PREKOBROJNI U BANKAMA

Po odluci Narodne banke Jugoslavije bez dozvole za rad ostalo je 7 banaka. Zaposleni, a u ovih 7 likvidiranih banaka ih je oko 600, primace 80 odsto prosecne plate u Republici 2 ili vise godina, u zavisnosti od duzine staza. Do okoncanja reformi bankarskog sistema, od oko 25.000 zaposlenih bez radnih mesta ostace jos priblizno 4.500 radnika. Guverner Mladjan Dinkic tvrdi da razloga za paniku radnika nema. "Bice zbrinuti na adekvatan nacin, a pregovaramo s Trzistem rada o programu njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekvalifikacije", kaze Dinkic. "Oni koji budu zeleli da se prekvalifikuju, da uce, za njih ce biti organizovani posebni kursevi, dobice i posebnu naknadu za pohadjanje tih kurseva. Postoji velika sansa, posto su ovo uglavnom ljudi koji imaju velike kvalifikacije, da se prekvalifikuju tako da se ubuduce ne bave samo bankarstvom i vrsenjem usluga u oblasti poreskog sistema, kako vreme bude islo trebace nam sve vise poreskih savetnika i drugih usluga. Mislimo da ce biti prostora za prekvalifikaciju ovih radnika. Oni radnici koji svojim ocenama pokazu da vole da uce tokom prekvalifikacije, dobijace pored zagarantovanih primanja i dodatan novac. Visina naknade, koju ce iznad ove zagarantovane naknade neko dobijati zavisice od uspeha pokazanog pri prekvalifikaciji, sto znaci da ce morati da polazu ispite i dobijati sertifikat da mogu da rade i neke druge poslove. Ovaj postupak je dobrovoljan, bez obzira na godine staza. Ocekujemo da ovaj program, uobicajen za zemlje tranzicije, podrzi medjunarodna zajednica, a prve rezulatate ocekujemo na predstojecoj Donatorskoj konferenciji", kaze Dinkic.

Predsednik republickog sindikata bankarskih radnika Milan Alempijevic o sudbini prekobrojnih u bankama za B92 kaze da "je to obaveza poslodavca". "Mi cemo to uraditi, da ako dodje do viskova da to bude sto bezbolnije za zaposlene", kaze Alempijevic.

Dinkic je tokom prezentacije reformi u bankarskom sistemu izjavio da ce mnogi od otpustenih naci posao i u stranim bankama, kojih je sve vise u nasoj zemlji. Alempijevic, medjutim, kaze da "strane banke imaju uslove koji se ticu starosne strukture". "Oni traze mladje ljude, a dobro se zna da je u nasem bankarstvu prosek 47 godina. Bice tesko to realizovati jer ne znamo kako ce se to ostvariti na kraju", zakljucio je Alempijevic.

"Invest banka" je jedan od 4 pacijenta Agencije za sanaciju banaka, kojima ce drzava pomoci da stanu na noge. One, medjutim, ostaju banke samo na papiru. Naime, nece vise moci, bez svog tutora, Agencije za sanaciju, da odobravaju nove kredite, ostace i bez mnogih drugih bankarskih poslova i usled toga s prekobrojnim radnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.