Izvor: B92, 12.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEMA B92: NOVIM POSLOVNIKOM PROTIV OPSTRUKCIJE U PARLAMENTU

Sednica skupstine Srbije, odrzana u ponedeljak, jedna je u nizu onih na kojoj se, osim o glavnoj temi, govorilo o mnogim stvarima van dnevnog reda. U tome su prednjacili radikali, a poslanik ove stranke Stevo Dragisic udaljen je sa sednice posto i pored niza opomena nije hteo da napusti govornicu kada mu je oduzeta rec. Zbog ovog i slicnih incidenata, rasprava o poverenju Vuku Obradovicu trajala je ceo dan. Opstrukcija u radu parlamenta nije nepoznata taktika politickih partija, u mnogim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentima sveta smatra se da je legitimni deo demokratske procedure, ali se nigde kao kod nas ona ne koristi na gotovo svim raspravama.

'O ukidanju direktnih televizijskih prenosa raspravljalo se na predsednistvu DOS-a i nije se doslo do jedinstvenog stava', kaze za Radio B92 predsednik Skupstine Srbije Dragan Marsicanin i najavljuje nove aktivnosti koje ce onemoguciti opstrukciju. 'Mislim da mogu da se ocekuju znatno restriktivniji delovi poslovnika koji se odnose na raspravu na sednicama skupstina, ali istovremeno i vrlo precizna zastita prava manjine na izlaganje svojih stavova, na javnost izlaganja tih stavova i na kontrolu vlade', kaze on.

Formirana je radna grupa koju sacinjavaju predstavnici svih poslanickih klubova osim SRS, koji se nisu odazvali inicijativi pravljenja novog skupstinskog poslovnika. Do sada je odrzan jedan sastanak, kaze clan radne grupe iz redova SPS-a Zoran Nikolic. Prema njegovim recima, SPS je na tom sastanku istakla da se, sto se te stranke tice, opstrukcije u parlamentu biti onoliko koliko ce imati slobode izrazavanja u drzavnim i drugim medijima van parlamenta. 'Dali smo predlog da se jednog od dana kad skupstina ne radi na drzavnim medijima obezbedi prostor, ukoliko je to moguce, gde ce sefovi poslanickih grupa, ili lica koja oni ovlaste za pojedine teme - a teme treba da odgovaraju dnevnom redu narodne skupstine - imati mogucnost da raspravljaju i polemisu, kroz formu okriglog stola, kontakt emisija ili na drugim nacn. Na taj nacin ce se, zapravo, smanjiti potreba politickih grupacija u parlamentu da se polsanici koriste pravom na rec, da se pisu stotine amandmana, itd', rekao je Nikolic.

On prenosi i ideju o kojoj se raspravljalo na nedavnom sastanku radne grupe: 'Sada ima ideja da se ogranici rasprava u nacelu. Modaliteti tog ogranicenja jesu predmet naseg rada, ali jedna od ideja koja je stavljena na sto, jeste da se za svaku tacku dnevnog reda omoguci vreme, minutaza, koja ce biti dostupna svim poslanickim klubovima u parlamentu, i da oni slobodno to vreme na neki nacin, rasporede za odredjene tacke dnevnog reda'.

Postoje razlicita resenja, napominje predsednik Skupstine Srbije Dragan Marsicanin. 'Ona se kriju negde u idejama i praksi nemackog, francuskog, austrijskog parlamenta, recimo, gde se ukupno vreme rasprave po pojedinim tackama unapred odredjuje, zatim deli na poslanicke grupe, sa pravom poslanickih grupa da odredjuju broj svojih ucesnika i njihovo vreme u okviru ukupnog vremena koje im pripada za izlaganje. Postoji mogucnost da se i to vreme skrati po odluci skupstine ukoliko se iscrpe tema dnevnog reda, da se spreci opstrukcija podnosenja prekomernog broja amandmana. I tu postoje odredjena resenja, recimo, ukoliko postoji ogroman priliv amandmana, onda se resava time sto se postavlja poverenje vladi, ako vlada dobije poverenje, onda se razmatraju amandmani koje je vlada podrzala. Sve su to iskustva zapadnih demokratija, i ta iskustva cemo morati da primenimo, da bismo efikasnije radili, a s druge strane, da na sasvim drugaciji nacin regulisemo pitanje institucije kontrole vlade, sto je vrlo znacajno i sustinski vazno, a to su poslanicka pitanja, interpelacija, i sve to uz direktne, po meni, televizijske prenose', zakljucio je on. Predsednik Skupstine ocekuje da ce rad na novom poslovniku trajati vise od mesec dana i da ce skupstina o njemu raspravljati u septembru

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.