Izvor: B92, 22.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEMA B92: GLOBALIZACIJA

Svaki put kada se organizuje samit Grupe 8, koju cine 7 ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta i Rusija, sa raznih aspekata se razmatra pitanje globalizacije, ali se u prvi plan uvek istice dilema da li je taj proces dobar ili los po stanovnike nase planete i da li je globalizacija neminovna ili i za nju postoji alternativa. Clan Foruma za medjunarodne odnose i strucnjak za medjunarodne ekonomske probleme Ljubisa Sekulic smatra da je globalizacija neizbezan proces jer predstavlja jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fazu evolucije zemalja s trzisnom ekonomijom. U razgovoru za B92 on istice da se globalizacija odvija na 2 koloseka. Jedan je razvoj nauke i tehnologije koji je neminovan, a drugi su odluke ljudi, na koje se moze uticati. Nauka i tehnologija su omogucile da se kapital krece izvanrednim brzinama, da transportni troskovi drasticno opadnu, da jedna kompanija ima ogranke po celom svetu kojima upravlja iz jednog centra, kaze Sekulic i objasnjava: 'S druge strane, sve ovo ne bi bilo moguce da ne postoje organizacije koje svojim odlukama omogucuju promet roba i kapitala preko granica. To su Medjunarodni monetarni fond, Svetska banka i Medjunarodna banka, organizacije gde velike sile imaju apsolutnu prevlast i u tom smislu se donekle moze uticati na njihove odluke i globalizacija se moze usmeravati, ali odluke se donose prema interesima vodecih zemalja u svetu. Poznato je da globalizacija donosi korist samo ne donosi istu korist svima'. Sekulic veruje da ce pomenute organizacije ubuduce donositi odluke koje ce donositi vise koristi svima, a ne samo nekima. Upravo zato on smatra da je za Jugoslaviju neminovno da se ukljuci u proces globalizacije, sto znaci da moramo primati inostrani privatni kapital, naravno, braneci one grane domace privrede koje se mogu razvijati bez prevelikog oslonca na strani kapital. Kao odgovor na prigovore da bi nasa zemlja bila marginalizovana u Evropskoj uniji, nas strucnjak za medjunarodne ekonomske odnose istice da u njoj i sada dominiraju Engleska, Francuska, Nemacka i Italija, dok su ostale zemlje u relativno podredjenom polozaju. 'To je jedan trend koji danas preovladava', kaze Sekulic u razgovoru za B92.

Ubistvo jednog demonstranta tokom protesta u petak izazvalo je rasprave i dileme da li uopste treba odrzavati samite G8 kada se zna da tim povodom uvek demonstrira desetine hiljada ljudi i da tokom tih protesta uvek ima na stotine povredjenih. Sekulic smatra da je mnogo bolje da se G8 sastaje javno nego tajno, jer te zemlje imaju vrlo veliku potrebu da koordiniraju svoje stavove o raznim temama i sastajale bi se i ovako i onako. Na pitanje da li demonstracije protiv globalizacije mogu prerasti u neku vrstu globalne pobune protiv takozvanog novog svetskog poretka, Sekulic odgovara negativno i za B92 kaze da tu postoji jedna zabluda. 'U svim demonstracijama demonstrani traze uvek isto, ali ova grupa sto demostrira protiv G8 i globalizacije je veoma heterogena grupa. U Americi u Sijetlu gde su protesti poceli najjaci su bili americki sindikati koji su trazili da Amerika prestane da uvozi jeftinu robu iz zemalja u razvoju, jer oni gube posao itd. Znaci nesto sto nije mnogo progresivno i sto nije u interesu vecine zemalja u svetu. Drugi su demonstrirali protiv protekcionisticke politike EU. Treci su demonstrirali protiv velike proizvodnje u Latinskoj Americi. U zemljama u razvoju su demonstrirali neki studenti zato sto Amerika odbija neke predloge zemalja u razvoju. Jedni su demonstrirali u prilog zemalja u razvoju, ovi drugi protiv, i ti zahtevi su medjusobno suprotstavljeni. Po mom misljenju, to nije ozbiljna stvar i ne moze da da ozbiljne rezultate', zakljucuje Sekulic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.