TELO OSNIVAČA ČUVENE FAŠISTIČKE PARTIJE BIĆE UKLONJENO IZ BAZILIKE: Sutra će ga predati članovima porodice (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2023, 22:01

TELO OSNIVAČA ČUVENE FAŠISTIČKE PARTIJE BIĆE UKLONJENO IZ BAZILIKE: Sutra će ga predati članovima porodice (VIDEO)

Zemni ostaci biće ekshumirani i prebačeni na groblje u prestonici

Skoro četiri godine nakon što su zemni ostaci španskog diktatora Fransiska Franka odneti iz mauzoleja "Dolina palih" kod Madrida, i zemni ostaci osnivača fašističke partije Falange, Hozea Antonija Prima de Rivere, biće ekshumirani i prebačeni na groblje u prestonici Španije, preneo je "Gardijan".

Uklanjanje zemnih ostataka Rivere dolazi nakon prošlogodišnjeg usvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakona o istorijskim zaslugama, koji ima za cilj da donese "mir, reparaciju i dostojanstvo" žrtvama španskog civilnog rata i kasnije diktature.

Baziliku, veliki mauzolej na oko 60 kilometara od Madrida, delimično su izgradili politički zatvorenici, a bila je navodno posvećena poginulima na obe strane tokom rata između 1936. i 1939. godine. Ali samo dve grobnice ispod bazilike visoke 150 metara su označene: Frankove i Riverine.

Oko njih su ostaci 34.000 ljudi, republikanaca i nacionalista, koji su izvučeni iz počivališta širom Španije i anonimno sahranjeni u crkvi u očiglednom pokušaju pomirenja.

Sutra će porodici Prima de Rivere, koji je pogubljen u novembru 1936. godine nakon što je proglašen krivim za zaveru protiv republikanske vlade, biti predati ostaci iz bazilike i odneti na groblje San Isidro u Madridu, gde će biti sahranjen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Telo osnivača španske fašističke partije biće uklonjeno iz bazilike

Izvor: Blic, 24.Apr.2023, 00:57

Skoro četiri godine nakon što su zemni ostaci španskog diktatora Fransiska Franka odneti iz mauzoleja "Dolina palih" kod Madrida, i zemni ostaci osnivača fašističke partije Falange, Hozea Antonija Prima de Rivere, biće ekshumirani i prebačeni na groblje u prestonici Španije, preneo je "Gardijan"....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.