TEHERAN OBJAVIO BITNE NOVOSTI: Otkriveno kada će se Iran vratiti poštovanju nuklearnog sporazuma

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 18:19

TEHERAN OBJAVIO BITNE NOVOSTI: Otkriveno kada će se Iran vratiti poštovanju nuklearnog sporazuma

Početkom decembra iranski parlament je usvojio opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države

Teheran je spreman da se vrati poštovanju nuklearnog sporazuma „sat vremena“ nakon što drugi to urade, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.

- Uvek smo govorili: vratite se svojim obavezama, i sat vremena kasnije ćemo se i mi vratiti svojim - rekao je Rohani na sednici Vlade.

Podsetimo, početkom decembra iranski parlament je usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države. Projekat je razmotren u hitnom postupku, nakon ubistva nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea.

Zakon predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem).

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1.

Zakon, koji je u međuvremenu ratifikovan, takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora.

Istovremeno, jedan od delova Zakona obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.