TEHERAN JAČA VAZDUŠNE SNAGE: Pokrenuta proizvodnja moćnih aviona Jasin, evo zašto je to VAŽNO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2023, 22:04

TEHERAN JAČA VAZDUŠNE SNAGE: Pokrenuta proizvodnja moćnih aviona "Jasin", evo zašto je to VAŽNO (VIDEO)

Ministar je rekao da je većina komponenti i avionike napravljena u Iranu

Iranski ministar odbrane, brigadni general Mohamed Reza Aštijani pokrenuo je 11. marta proizvodnu liniju trenažnog mlaznjaka Jasin koji je razvila Iranska organizacija za vazduhoplovnu industriju (IAIO).

Nova verzija mlaznjaka za obuku predstavljena je tokom ceremonije lansiranja, kojoj su prisustvovali i komandant iranskog vazduhoplovstva, brigadni general Hamid Vahedi i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << drugi visoki zvaničnici.

- Među našim glavnim brigama je obuka pilota lovaca, jer je taj proces od najveće važnosti i zahteva obuku u avionima različitih klasa - rekao je general Aštani tokom ceremonije.

- Domaće karakteristike mlaznjaka za obuku čine ga pogodnim da se koristi za blisku vazdušnu podršku (CAS) vojnih aviona i protiv neprijateljskih ciljeva - rekao je šef iranske odbrane.

Ministar je dodao da je većina komponenti i avionike trenažnog aviona napravljena u Iranu, izrazivši nadu da će on izvršavati postavljene zadatke i pokazati se efikasnim u smanjenju trajanja obuke i poboljšanju kvaliteta obuke.

Sa druge strane, general Vahedi je rekao da će Jasin pomoći u prevazilaženju poteškoća sa kojima se suočava obuka iranskih borbenih pilota.

- Ranije su naši borbeni piloti školovani u inostranstvu. Prvi sektor koji je pogođen sankcijama u našoj zemlji bio je ovaj, koji nam je stvarao poteškoće u obuci - rekao je komandant vazduhoplovstva. Korišćenje nove letelice učiniće trajanje obuke potpunijom i kraćom.

Nova verzija Jasina ima nekoliko promena dizajna u poređenju sa prvim prototipom, koji je predstavljen tokom ceremonije u vazduhoplovnoj bazi Šahid Noje u provinciji Hamadan 2019. godine.

Jasin, koji ima raspon krila od 10,4 metra, pokreću dva jednoosovinska turbomlazna motora OWJ, iranske kopije američkog General Electric J85-GE-21B. Avion postiže maksimalnu brzinu od 0,8 maha, domet leta mu je do 1.200 kilometara, visina letenja do 11 kilometara i trajanje leta do 90 minuta.

Iran neprekidno radi na razvoju svoje vojne industrije kao odgovor na sankcije koje su uvele Sjedinjene Države i druge zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.