TANJA MIŠČEVIĆ: Velika očekivanja od Srbije

Izvor: Kurir, 14.Jun.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TANJA MIŠČEVIĆ: Velika očekivanja od Srbije

Kada od vas mnogo očekuju veliki, morate mnogo više da se potrudite, objasnila je šefica srpskog pregovaračkog tima

MILOČER - Iz Berlina već nekoliko meseci dobijamo ono što nismo dugo čuli, a to je da postoji poverenje u ono što radimo u procesu integracija, zapravo u reformskom procesu, izjavila je šef pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević, ističući da to potvrđuju i izjave kancelarke Angele Merker.

Prema njenim rečima, to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izuzetno važno sada "kada ulazimo u novu fazu evrointegracija, jer razgovaramo o otvaranju pregovaračkih poglavlja".

Miščević je novinarima izjavila da se uskoro dobijanje izveštaja Evropske komisije o skrininzima za poglavlja 23 i 24, što je faza koja prethodi njihovom otvaranju.

To ne sme da nas uspava. Naprotiv, kada od vas mnogo očekuju veliki, morate mnogo više da se potrudite, objasnila je Miščević, koja je u Miločeru učestvovala na susretu pregovaračkih timova Crne Gore i Srbije zaduženih za poglavlje 23. Prema njenim rečima, poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu bila je jako važna, došla je u pravom momentu i donela je veoma važne poruke.

Kancelarka Merkel je govorila o otvaranju poglavlja na kojima ćemo zajedno raditi, taj sam deo jako dobro zapamtila, jer zapravo govori o partnerstvu, istakla je Mišćević.Stavljanje akcenta na vladavinu prava, nastavak dijaloga sa Prištinom i stvaranje nephodnog poslovnog okruženja, objasnila je Miščević, sve su to stvari gde očigledno možemo naći jako dobro partnerstvo sa Nemačkom.Ona početkom jula očekuje izveštaje Evropske komisije o skiningu za poglavlje 23, koje obuhvata pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna ljudska prava, kao i za poglavlje 24, posvećeno bezbednosti.

Prema njenim rečima, izveštaji, tehnički gledano, i ne mogu da stignu brže, jer su skrinizni završeni u februaru, posle čega je bio neophodan neki period za predviđenu proceduru, ali pregovarčki tim ne gubi vreme.

Mi smo počeli da pravimo naš nacrt akcionih planova za oba ova poglavlja, pomažući se iskustvom iz Crne Gore, na osnovu naših očekivanja šta će biti preporuke Evropske komisije i nameravamo da ih već u septembru predstavimo Evropskoj komisiji, najavila je Miščević.

Ko će biti glavni pregovarač?

Upitana da li će ministarka bez portfelja, zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, imati funkciju glavnog pregovarača, Miščević je, govoreći o svojoj ulozi, rekla da ona ima funkciju šefa pregovaračkog tima i da taj posao podrazumeva da se nalazi na "vrhu administrativne piramide" koja organizuje, sprovodi skrininge i vodi pregovore.

To znači da mi nismo političari, ali da neko ko je politička ličnost mora preuzeti obavezu u ime Srbije na međuvladinim konferencijama i tu su različiti modeli, objasnila je Miščević.O tome odluku donosi Vlada Srbije, dodala Miščević i precizirala da je to zapravo onaj ko vodi državnu delegaciju na međuvladinoj konfrenciji, kako god da nazovete tu funkciju.

Državni sekretar ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, koji je i glavni pregovarač za pristupanje te zemlje EU, podseča da se na primeru Crne Gore video novi pristup u proširenju Unije, tako što se najpre razgovara o poglavljima 23 i 24. On je ocenio da su to krunska poglavlja i obeležavaju početak i kraj procesa pregovaranja, rekao je Pejović i naglasio da Srbija može da vidi koje je greške pravila Crna Gora i gde ne treba da gubi vreme.To je možda najvažnija lekcija koju smo mi učili iz prethodnih proširenja, a sada to iskustvo prenosimo zemljama koje idu iza nas, rekao je Pejović.

U to, prema njegovim rečima, spada niz stvari, od tehničkih i metodoloških, prilikom izrade Akcionih planova, do političko osetljivih oblasti na koje treba posebno obratiti pažnju.Susret pregovaračkih grupa Srbije i Crne Gore, nadležnih za poglavlje 23, organizovala su ministarstva pravde dve države, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz Program za pravne i pravosudne reforme u Srbiji.(kraj) zvs/nt

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.