TAMO SE DEŠAVAJU UŽASNE STVARI Putin poručio: Potrebni su određeni uslovi, Rusija je u stanju da to uradi

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2023, 19:11

"TAMO SE DEŠAVAJU UŽASNE STVARI" Putin poručio: Potrebni su određeni uslovi, Rusija je u stanju da to uradi

U vreme blokade grada nacistički varvari i njihovi sateliti su pokušali da unište naš grad, dodao je on.

U Pojasu Gaze i celoj Palestini sada se dešavaju užasne stvari, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Ne želim sad da dajem nikakve političke ocene, tamo, u Pojasu Gaze i Palestini, dešavaju se strašne stvari - rekao je on na Međunarodnom kulturnom forumu - Forum objedinjenih kultura u Sankt Peterburgu.

Komentarišući mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se iskustvo obnavljanja Palmire prenese na obnavljanje kulturnih objekata na Bliskom istoku, Putin je rekao da su za to potrebni određeni uslovi ali da je Rusija u stanju da to uradi.

- Čitav svet je bio potresen vešću da su teroristi uništili legendarnu antičku Trijumfalnu kapiju u sirijskoj Palmiri. A za nas je simbol sama reč "Palmira", jer severnom Palmirom, građani Rusije to znaju, s vremena na vreme nazivaju Sankt Peterburg u kojem se sada nalazimo - poručio je Putin.

Posle oslobađanja sirijske Palmire 2016. godine, ruski stručnjaci su preduzeli hitne mere za spasavanje spomenika, napomenuo je on.

- Obišli su ruine, registrovali svaki fragment, sačinili unikatni projekat obnove tog spomenika sa liste Unesko i uskoro će sa sirijskim kolegama početi realizaciju - rekao je Putin.

U maju 2015. godine teroristi ISIS-a zauzeli su Palmiru, jedan od najbogatijih gradova kasne antike u oazi Sirijske pustinje između Damaska i Eufrata, čija su arheološka nalazišta na listi svetske baštine Uneska od 1980. godine. Sirijska vojska je uz podršku ruske avijacije oslobodila grad krajem marta 2016. godine, ali je u decembru te godine Palmira ponovo dospela u ruke ekstremista.

Ona je oslobođena od militanata u martu 2017. godine, koji su minirali njen istorijski deo i stambene četvrti. Nakon toga, u roku od mesec i po dana, ruski specijalisti sproveli su razminiranje Palmire.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.