TAMO JEDINO ČUVARI SMEJU DA PRENOĆE: Ostrvo sa kog ne smete ništa da ponesete jer donosi nesreću! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 19:47

TAMO JEDINO ČUVARI SMEJU DA PRENOĆE: Ostrvo sa kog ne smete ništa da ponesete jer donosi nesreću! (VIDEO)

Pravila se moraju poštovati

Ostrvo Lokrum koji se nalazi samo 10 minuta vožnje brodom od Dubrovnika, a važi za jednu od najlepših destinacija u regionu, za posetioce je otvoren od aprila do novembra.

Prvi put se spominje 1023. godine kao mesto utemeljenja benediktinske opatije i samostana. Za njega se nižu brojne legende, a najpoznatija je ona da ne smete ništa da ponesete s ovog ostrva, jer će to doneti nesreću novom vlasniku. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Samim tim što je posebni rezervat šumske vegetacije, on se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Na njemu nije dopušteno uništavati ili bilo šta ugrožavati, što se odnosi na zabranu bacanja smeća, dovođenja kućnih ljubimaca ili paljenja vatre. Pušenje nije dopušteno, a jedine osobe koje smeju da prenoće na Lokrumu su čuvari.

Ostrvo se sastoji od zelenih površina, ali debelih slojeva stena od dolomita. Krije neverovatne prirodne fenomene, a moguće je da na ostrvu sretnete i neke životinje. Jedan od zaštitnih znakova su svakako predivni paunovi koji se šetaju u blizini posetilaca.

Osim toga, ostrvo Lokrum posebno se ističe po geološkom fenomenu tzv. mrtvom moru, koje je zapravo slano jezero. Jezero se nalazi se na istočnom delu ovog ostrva i služi kao kupalište. Nastalo je godinama unazad kada se u stenama stvorilo udubljenje koje se potom ispunilo vodom.

Zbog svoje neverovatne lepote i plodnog tla, ovo ostrvo je pogodovalo razvoju biljnog i životinjskog sveta, a zbog svoje tople klime i svetle boje mora, mnogi ga upoređuju s Bahamima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.