TALIBANI NE VERUJU U MIR Pogoršanje nasilja u Avganistanu! Predsednik okrivio Ameriku

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2021, 23:01

"TALIBANI NE VERUJU U MIR" Pogoršanje nasilja u Avganistanu! Predsednik okrivio Ameriku

Pogoršanje nasilja zbog povlačenja trupa SAD

Predsednik Avganistana Ašraf Gani danas je okrivio brzo povlačenje američkih trupa za pogoršanje nasilja u njegovoj zemlji i rekao da će se njegova administracija sada usredsrediti na zaštitu glavnih gradova provincija i velikih urbanih područja pred talibanima koji brzo napreduju.

Gani je, takođe, pozvao poslanike da podrže nacionalno delovanje protiv talibana u trenutku sve intenzivnijeg rata između talibanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i avganistanskih vladinih snaga u proteklih nekoliko meseci dok američke i NATO trupe završavaju povlačenje iz te ratom razorene zemlje, preneo je AP.

"Uvezeni, ishitreni" mirovni proces, koji se odnosi na napore Vašingtona da organizuje pregovore između Kabula i talibana, "ne samo da nije doneo mir, već je stvorio sumnju i nejasnoće" među Avganistancima, rekao je Gani u obraćanju parlamentu.

"Talibani ne veruju u trajni ili pravedni mir", kazao je Gani predvidevši promenu na bojnom polju u narednih šest meseci koja bi talibane gurnula nazad.

On tvrdi da su avganistanske snage na visini zadatka i da imaju kapacitet da poraze pobunjenike.

Ali proteklih nedelja, avganistanske snage borile su se protiv napada talibana i često su ostajale bez pojačanja i bile loše snabdevene.

Talibani pokušavaju da zauzmu glavne gradove provincija nakon što su već zauzeli veliki deo zemlje i mnogo okruga u ruralnim područjima, kao i nekoliko ključnih graničnih prelaza sa susednim zemljama, navodi Asošijejted pres.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.