Izvor: B92, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TALIBANI IZGUBILI MAZAR E SARIF

Talibani su u subotu potvrdili da su izgubili Mazar e Sarif i da se on sada nalazi u rukama Severne Alijanse, koja je sada najavila napad na Kabul, za B92 javlja Milan Pavlica, novinar "Glasa Amerike".

Americki drzavni sekretar Kolin Pauel pozvao je Alijansu, koja je sastavljena uglavnom od Uzbeka i Tadzika, da se uzdrzi od takve akcije na grad u kome vecinu cine Pastuni, koji su iz istog plemena kao i Talibani. Za to vreme Osama bin Laden dao je intervju pakistanskim novinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zora na engleskom u kome tvrdi da raspolaze oruzjem masovnog unistenja, odnosno nuklearnim i hemijskim, i da je spreman da ga upotrebi protiv Amerike. Iako verzija na engleskom i Urdu odnosno lokalnom pakistanskom jeziku ovog intervjua nisu iste, odnosno u Urdu varijanti se ne pominje ovo oruzje, portparol Bele kuce Ken Lisius izjavio je da Amerika takve navode shvata vrlo ozbiljno i da ce uciniti sve da spreci bin Ladena da dodje do takvog oruzja. On je dodao da Sjedinjene drzave odavno sumnjaju da bin Laden pokusava da nabavi nuklearno, biolosko i hemijsko oruzje. U Ujedinjenim nacijama americki predsednik Dzordz Bus u subotu je zavrsio govor u kome je ponovo osudio teroristicke napade i terorizam opisao kao napadom na civilizaciju. On je naglasio da je zadatak svake civilizovane zemlje da se bori protiv terorizma i dodao da je vreme da se sa lepih reci utehe Americi predje na dela. Na domacem frontu FBI je izdao profil moguceg posiljaoca pisama sa antraksom. Istrazni biro navodi da je skoro potpuno siguran da je pisma slala ista osoba, koja se opisuje kao odrasli muskarac sa naucnim znanjem koji ima pristup laboratoriji. Ta osoba ne ulazi u konfrontacije i verovatno je usamljena. Takodje poznaje dobro Trenton u Nju Dzersiju odakle su pisma slana. FBI jos nije iskljucio vezu sa teroristima koji su izveli napad 11. septembra, ali najverovatnije je rec o osobi koja zivi u Americi i koja je iskoristila uznemirenje javnosti posle napada na Njujork i Vasington.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.