TAKMIČENJE MEĐU NAUČNICIMA Kina pravi najveći akcelerator čestica na svetu

Izvor: Blic, 31.Okt.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAKMIČENJE MEĐU NAUČNICIMA Kina pravi najveći akcelerator čestica na svetu

Kina je najavila da će početi sa izgradnjom najvećeg akceleratora čestica na svetu do 2020. godine. On će nadmašiti veličinu trenutno najvećeg akceleratora i očekuje se da postigne mnogo bolje rezultate.

Kineski hadronski sudarač čestica biće prema najavama dvostruko veći od onog koji je napravila Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i sedam puta moćniji od njega. Početak njegove izgradnje je planiran za 2020. godinu.

Akcelerator CERN-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima obim od 27 kilometara, dok se očekuje da će kineski akcelerator imati obim između 50 i 100 kilometara.

U CERN-u je 2012. otkrivena „božija čestica“ poznata kao Higsov bozon, a u Kini se očekuje pronalazak miliona takvih čestica. To će omogućiti fizičarima da detaljnije proučavaju strukturu Higsovog bozona, na osnovu čega će biti u mogućnosti da mnogo preciznije objasne mnoga naučna pitanja, od kojih je jedno i nastanak svemira.

- Početni konceptualni dizajn već urađen i upravo se organizuje njegova provera od strane internacionalnih naučnika, a finalni konceptualni dizajn biće završen do kraja 2016. godine. Ovu mašinu pravimo za svet, a ne za Kinu - rekao je direktor kineskog Akademsog instituta za fiziku Vang Jifang.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.